Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


Nieuwe inburgeringscursussen van start in ZuiderAmstel

Ook dit jaar kunnen inwoners uit stadsdeel ZuiderAmstel Nederlandse taallessen volgen in het kader van inburgering. Maatschappijoriëntatie staat centraal in dit inburgeringstraject voor `oudkomers'. Oudkomers zijn allochtone Nederlanders die al langer in Nederland wonen, maar die nog geen of weinig scholing in de Nederlandse taal hebben genoten. Onder meer door deze taalachterstand vinden zij onvoldoende werk en aansluiting in de Nederlandse maatschappij.

De gemeente Amsterdam ontving de afgelopen periode van het Rijk jaarlijks ongeveer 14 miljoen euro om deze inburgeringstrajecten voor de 22.000 Amsterdamse oudkomers te verzorgen. De Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling (DMO) voert de regie over deze trajecten. Volgens een verdeelsleutel is berekend dat stadsdeel ZuiderAmstel jaarlijks ruim 100 oudkomers een inburgeringscursus kan aanbieden.

Raadslid Joost Verbeek bij officiële certificaatuitreiking op 5 april In 2003 hebben in totaal 150 mensen uit ZuiderAmstel zich aangemeld voor de cursus. Na een intake door DMO zijn 80 mensen daadwerkelijk ingestroomd in het traject. Inmiddels hebben 26 deelnemers de cursus met succes afgerond. Zij ontvangen op maandag 5 april hun certificaat. PvdA-fractievoorzitter Joost Verbeek zal de geslaagden namens stadsdeel ZuiderAmstel toespreken. Een deel van de deelnemers zal later dit jaar de taalcursus voltooien, een ander deel heeft het traject om verschillende redenen voortijdig beëindigd.

De oudkomers uit stadsdeel ZuiderAmstel ontvangen binnenkort een brief over de nieuwe cursus die van start gaat. Daarnaast is aan vertegen-woordigers van allochtone inwoners uit het stadsdeel gevraagd om de inburgeringscursus onder de aandacht te brengen van hun achterbannen. Op 19 april en 3 mei vindt voorlichting over de cursus plaats. Aanmelding en informatie: Jessey Jacobus, telefoon 06-5311 5321.