Nieuw-Vlaamse Alliantie


Franstalige boycot is ramp voor Plantentuin (08/04/04)

De Nationale Plantentuin van Meise moet wel heel belangrijk zijn. Reeds drie maal werd tijdens nachtelijke onderhandelingen beslist dat de plantentuin zou worden overgedragen naar Vlaanderen. Echter, na drie jaar bereikten de gemeenschappen nog steeds geen akkoord over de modaliteiten van de overdracht. Intussen verkommeren de infrastructuur en de unieke plantencollecties omdat er geen euro meer geïnvesteerd wordt door de regering-Verhofstadt.

Het stond in de sterren geschreven: tijdens de Lambermontbesprekingen in de Kamer wees Frieda Brepoels tot in den treure op de gaten in de wetgeving. Het leverde haar de spotnaam de Vlaamse madam van de plantjes op. De Vlaamse madam van de plantjes wordt vandaag, tot haar eigen spijt, in het gelijk gesteld.

Socialisten, liberalen en Spiritisten leverden half werk door de overdracht afhankelijk te maken van een samenwerkingsakkoord tussen de gemeenschappen. (De Nationale Plantentuin van België wordt overgedragen nadat hierover een samenwerkingsakkoord is gesloten tussen de Gemeenschappen).

Met als gevolg dat de Franstaligen steevast dwars liggen. Franstalig België laat de plantentuin nog liever verkommeren, dan deze over te dragen aan de Vlamingen. De tactiek van de verschroeide aarde: als we nog even volhouden schiet er niets meer over en dan mogen de Vlamingen het hebben. Federale loyauteit moet in dit land altijd maar van één kant komen.

Terwijl de plantentuin verkommert, wijzen de bevoegde ministers naar elkaar. De Franstalige liberale minister Reynders, bevoegd voor de Regie van de gebouwen, moet de infrastructuur onderhouden maar heeft de nodige kredieten geschrapt. Minister Michel, bevoegd voor Institutionele Zaken, doet vrolijk mee met de boycot en de Vlaamse liberale minister Moerman, bevoegd voor personeel en werking, staat erbij en kijkt ernaar. En op het Vlaamse niveau doet minister-president Somers hetzelfde.

De N-VA eist dat premier Verhofstadt onmiddellijk een einde maakt aan deze patstelling en via het Overlegcomité ervoor zorgt dat het voorstel van samenwerkingsakkoord onmiddellijk aan de betrokken parlementen wordt voorgelegd. Intussen heeft de federale regering de verdomde plicht om minstens de investeringen te doen die nodig zijn om dit unieke patrimonium in stand te houden.

Auteur:
Frieda Brepoels, ondervoorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be