Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2004-056

Den Haag, 8 april 2004

Financiën schrapt voor 630 miljoen euro in fiscale en toezichtregelgeving

Het ministerie van Financiën levert met 630 miljoen euro administratieve lastenreductie zijn bijdrage aan de reductie in de huidige kabinetsperiode. Dit betekent dat ongeveer 15% van de administratieve lasten die Financiën zelf veroorzaakt, wordt geschrapt. Circa 420 miljoen euro wordt geschrapt op fiscaal terrein, circa 210 miljoen euro op het terrein van financieel toezicht. De reductievoorstellen zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. Dit blijkt uit de brief die minister Zalm en staatssecretaris Wijn naar de Kamer hebben gestuurd waarin het eerste pakket aan reductievoorstellen is voorgesteld.

Het ministerie van Financiën veroorzaakt ongeveer een kwart van de totale administratieve lasten, namelijk 4,3 miljard. 3,6 miljard daarvan vloeit voort uit fiscale regelgeving, 700 miljoen euro uit financiële toezichtwetgeving.

Fiscale regelgeving

Op fiscaal terrein wordt al 10 jaar gewerkt aan administratieve-lastenreductie. Daarbij zijn al belangrijke reducties gerealiseerd, bijvoorbeeld door het invoeren van de Voorlopige Teruggaaf. De reducties van de afgelopen 10 jaar komen op ¤ 320 miljoen euro. Met de operatie die nu in gang is gezet zal ook in deze kabinetsperiode een flinke reductie worden gerealiseerd. De voorstellen leveren een reductie op van ruim ¤ 420 miljoen euro op fiscaal terrein. ICT-oplossingen zijn daarbij de rode draad. Het belangrijkste voorstel is de samenvoeging van de heffing van loonbelasting en premies voor de werknemersverzekeringen. In het Belastingplan 2004 is inmiddels de invoering van de elektronische aangifte voor ondernemers aangekondigd. Het doen van aangifte inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting door ondernemers kan met ingang van 2005 uitsluitend nog elektronisch plaatsvinden. Dit geldt ook voor de aangiften BTW over tijdvakken na 1 januari 2005. Per 1 januari 2006 volgt verplichtstelling van de elektronische aangifte voor de aangiften loonbelasting.

Toezichtregelgeving

Samen met marktpartijen en toezichthouders zijn alle bestaande regels per 31 december 2002 op het gebied van financieel toezicht tegen het licht gehouden. Geconstateerd is dat 30% van de administratieve lasten gebaseerd is op puur Nederlandse wetgeving en 70% op met name Europese regelgeving, waarbij voor ongeveer de helft van de gevallen sprake is van nationale beleidsvrijheid. Van de 700 miljoen euro aan administratieve lasten op toezichtgebied zal in deze eerste tranche van lastenverlichtingen 210 miljoen euro worden geschrapt. Er zijn reductievoorstellen voor onder meer de financiële bijsluiter, de solvabiliteitsrapportages van kredietinstellingen, de meldingen van ongebruikelijke transacties en rapportages over financiële betrekkingen met het buitenland.

Voorgenomen regelgeving in de periode tot 2007 zorgt naar verwachting voor een toename van de administratieve lasten met circa 100 miljoen euro. Op het terrein van het financiële toezicht zullen nog extra reductievoorstellen worden ontwikkeld.



Ministerie van Financiën