Novem

06-04-2004 Rol van Novem: c.van.de.moosdijk@novem.nl Resultaten Den Haag Woningcorporaties

Resultaten Den Haag huurders corporatie


- In totaal hebben 45 van de 228 bewoners (19,7%) actief aan het project deelgenomen. Sommige bewoners deden aan meerdere activiteiten mee.


- Aantal deelnemers aan cursus, werkgroepen, overleggroep, informatieavonden e.d.: 174


- Zowel onder de actieve als onder de niet-(actieve)-deelnemers is het gas- en elektriciteitsverbruik toegenomen ten opzichte van de periode voorafgaand aan het project. Onder de actieve deelnemers is de stijging echter minder sterk dan onder de niet(-actieve)-deelnemers. Actieve deelnemers: gas +3,7%, elektriciteit +10%;
Niet(-actieve)-deelnemers: gas +7,5%, elektriciteit +10,4%. Deze percentages zijn gebaseerd op gegevens van 39 huishoudens. De respons is te klein voor betrouwbare en representatieve uitkomsten.


- Een meerderheid van de actieve deelnemers zei gedurende de interventieperiode ten minste één energiebesparende gedragsmaatregel te hebben getroffen: het gemiddelde ligt op 2,7 maatregelen, vooral betreffende stoken en ventileren.


- Uit het onderzoek blijkt dat het project goed bekend was onder de bewoners; de activiteiten, waaronder de cursus, werden over het algemeen positief beoordeeld, evenals het informatiemateriaal.


- Problemen:

- Het verbruik van de stadsverwarming was niet te meten binnen de projecttermijn

- De vraaggerichte en proactieve benadering van bewoners vroeg aanpassing van de corporatie.

- Het samen opgaan van het verbeterpakket van de corporatie met het educatieve traject van Groene Energietrein kwam op de tocht te staan door een achterblijvende voortgang in de bouwvoorbereidingen.


- Vervolg: in het najaar van 2003 vindt er een minisymposium plaats voor corporaties en adviseurs; daarnaast zijn opleidingen ontwikkeld voor projectleiders van de Groene Energietrein. Een vervolgproject zal volgens het projectteam ongeveer EUR 100.000,- kosten.


- Opschaling: er zijn mogelijkheden voor opschaling. Het potentiële bereik is zo groot als het bestand woningen van corporaties. Praktisch gezien is het van belang een opleiding voor projectleiders te realiseren om die grote doelgroep ook werkelijk met dit project te kunnen bedienen. De corporatie is bereid in een vervolgtraject bij te dragen in kosten en menskracht. Overige mogelijke financiers: energiebedrijf, gemeenten, andere overheden.