Novem

07-04-2004
Resultaten en aanbevelingen Allochtonen en energie

Resultaten en aanbevelingen netwerken rond etnische groepen

Resultaten

- 20 coaches hebben samen 26 EcoTeams begeleid, met in totaal 146 deelnemers/huishoudens.

- Van 21 teams (125 deelnemers) zijn meetgegevens bekend. Gemiddelde besparingen per huishouden: 8% op afval, 9% op gas, 11,5% op elektriciteit, 8,2% op water. Dit komt neer op een CO2-besparing van 61.141 kg en een financiële besparing van EUR 12.025,-. Deze cijfers komen overeen met die van andere EcoTeams.

- Het gedrag van de deelnemers was bij de start redelijk milieuvriendelijk. Als gevolg van het programma hebben een groot aantal kleine en een klein aantal grote gedragsveranderingen plaatsgevonden.

- Volgens de coaches waren de deelnemers het meest geïnteresseerd in het terugdringen van het gas- en elektriciteitsverbruik. Het terugdringen van afval vonden veel deelnemers lastig, vies of onnodig. Het financiële aspect van energiebesparing sprak velen aan.
- De coaches vonden de training goed tot zeer goed. Zij waren ook positief over de sfeer, de medecursisten, het groepsproces, de begeleiding en de inhoud.

- Het begeleiden van de teams was volgens de coaches zwaar, omdat veel deelnemers alleen Turks of Berbers spraken en enkelen analfabeet waren. Het kostte hen veel tijd om de deelnemers bij het team betrokken te houden. Vooral het bijhouden van de meetgegevens was gedurende het gehele project een probleem.

- Uit de schriftelijke evaluatie onder deelnemers bleek dat zij over het algemeen tevreden waren over de duur en de sfeer van de bijeenkomsten. Wel vonden ze de (in het Nederlands gestelde) opdrachten in het werkboek moeilijk.

- Voor het verspreiden van de methode heeft GAP een marketingconcept opgezet met o.a. de volgende stappen: free publicity over het project in vakbladen; het verstrekken van informatiemateriaal (waaronder een video) aan wethouders milieu van gemeenten met een allochtone populatie van 10% of meer; gesprek met de gemeente; offerte.
- Problemen: (1) het uitnodigen van de potentiële coaches kostte veel tijd. Schriftelijke uitnodigingen blijken bij deze doelgroep niet goed te werken en (2) het opleidingstraject van de coaches verliep goed maar heeft veel meer inspanning gekost dan van tevoren gepland.
- Vervolg: In Amsterdam Oost/Watergraafsmeer is het project inmiddels voortgezet door een welzijnsorganisatie. Ook in de overige (deel)gemeenten bestaat de mogelijkheid tot continuering.
- Opschaling: er zijn geen belangrijke verschillen gevonden tussen de resultaten van de kleine en grote (deel)gemeenten. Dat betekent dat het project in alle gemeenten uitgevoerd kan worden. De opzet kan voor een bredere doelgroep gebruikt worden (ook voor b.v. Antillianen, Surinamers en Somaliërs).

Aanbevelingen voor toekomstige projecten


- Frequente communicatie met gemeentelijke opdrachtgevers is belangrijk voor afstemming en bijsturing. Met name in de wervingsfase is voor de gemeente een belangrijke ondersteunende rol weggelegd.
- Direct contact met Turkse en Marokkaanse organisaties in de wijk is essentieel, zeker in de wervingsfase.

- Communicatie met sleutelfiguren, coaches en deelnemers per post volstaat beslist niet. Onderhoud ook persoonlijke contacten.
- Een financiële vergoeding voor het werk van de coaches is een basisvoorwaarde voor succes.

- De registratie van meetgegevens verdient veel aandacht in het opleidingstraject van de coaches.

- De supercoach (die de coaches coacht) is bij voorkeur een vrouw, heeft affiniteit met de allochtone doelgroep, is begaan met het team en heeft geen bezwaar tegen een wat zwaarder EcoTeam-traject.
- Uitreiking van certificaten tijdens een officiële door de gemeente georganiseerde slotbijeenkomst is van groot belang voor de erkenning en motivatie van de deelnemers. Externe publiciteit werkt hierbij ondersteunend.
aanvragen Resultaten en aanbevelingen Allochtonen en energie