GroenLinks Tweede-Kamerfractie 8 april 2004 17:42 GroenLinks


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks wil meer informatie wapenhandel

( 8 april 2004)

Kamervraag

Nederland is een belangrijk doorvoerland voor militaire goederen en allerlei andere wapens. GroenLinks volgt deze wapenhandel al enige jaren. Via vragen aan de regering vragen wij periodiek gegevens op over de omvang van deze transporten en over de stand van zaken m.b.t. de wet-en regelgeving. De onderstaande vragen moeten ons een actueel overzicht van het laatste halfjaar opleveren. Daarnaast vraagt GroenLinks duidelijkheid over tegenstrijdige antwoorden die de regering eerder op vragen van ons heeft gegeven.

Vragen van het lid Karimi (GroenLinks) aan de ministers van Economische Zaken en Defensie.


1) Herinnert u zich het debat over het wapenexportbeleid waarin u heeft toegezegd met een Amvb te komen waardoor voor alle doorvoer van militaire goederen en wapencategorieën naar alle landen een meldplicht wordt ingesteld?


2) Is deze AmvB al in werking getreden? Zoneen, waarom niet? In welk stadium bevindt dit proces zich nu en wanneer verwacht u dat de AmvB wel van kracht wordt?


3) Kunt u de Kamer, al dan niet vertrouwelijk, een overzicht sturen van de inhoud, de omvang en het aantal van alle aangemelde wapens en strategische goederen die via Nederlands grondgebeid van en naar derde landen zijn vervoerd sinds 21-07-2003? Kunt u daarbij ook aangeven van en naar welk land de transporten plaatsvonden en in hoeveel gevallen een ad-hoc vergunningplicht is opgelegd? Zoneen, waarom niet?


4) Herinnert u zich het antwoord op een eerder gestelde vraag dat er bij doorvoerzendingen geen sprake is van ondersteuning door Nederlandse militairen of ander overheidspersoneel?


5) Hoe verhoudt dit antwoord zich tot het antwoord gegeven door de minister van Defensie dat er wel degelijk sprake is van ondersteuning van c.q. bewaking door Nederlands militair of politieel personeel bij de doorvoer van militaire transitgoederen? Is er nu wel of geen sprake van ondersteuning bij de doorvoer van militaire goederen? Zo ja, waaruit bestaat die ondersteuning? Kunt u een overzicht geven van de gevallen van de afgelopen twee jaar waarin dergelijke ondersteuning is gegeven, wanneer die ondersteuning is gegeven en waaruit de steun bestond? Zo neen, waarom niet?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -