Leefbaar Rotterdam

Pastors treft voorwaardelijke medewerking van buurgemeenten aan.

Buren willen compensatie voor hulp aan Rotterdam

Pastors tevreden: 'Dit had slechter kunnen aflopen'

De buurgemeenten van Rotterdam zijn gisteren bijgedraaid. Onder voorwaarden willen ze toch helpen om de Rotterdamse problemen op te lossen. De gemeenten rond Rotterdam willen een schadeloosstelling, als ze bouwplannen moeten veranderen en meer geld kwijt zijn aan uitkeringen, zorg en opvang van probleemgroepen.

Capelle aan den IJssel - ,,We hebben vanmiddag stoom afgeblazen en dat helpt,'' zei de Capelse wethouder Aart-Jan Moerkerke, een van de initiatiefnemers van de conferentie waaraan vijftien van de achttien Rijnmondgemeenten deelnamen. ,,Aanvankelijk schrokken we van de arrogantie, waarmee Rotterdam dacht de omgeving met zijn problemen op te zadelen.''

Gistermiddag brak in het gemeentehuis van Capelle aan den IJssel een breed besef door, dat de Rotterdamse problemen in feite regionale problemen zijn. Alle inwoners van de Rijnmond komen in Rotterdam om er te werken, te winkelen of uit te gaan en allemaal hebben ze last van onveiligheid en verloedering. ,,Als het met Rotterdam slecht gaat, gaat het ook met de omgeving niet goed,'' aldus de Ridderkerkse wethouder Maarten den Boef.

Concrete afspraken werden nog niet gemaakt, maar de buurgemeenten van Rotterdam spraken de wil uit om te onderhandelen. Elke gemeente zal haar eigen belangen inbrengen bij Rotterdam. Sommige zien kans er toch zelf ook beter van te worden, wanneer ze de Rotterdamse problematiek helpen te verlichten.

Tevreden

De Rotterdamse wethouder Marco Pastors was na afloop tevreden. ,,Dit had slechter kunnen aflopen. De buren hadden ons rapport Rotterdam Zet Door ook in de prullenbak kunnen gooien. Het is heel bijzonder dat ze er gezamenlijk over gingen praten. Ze hadden ook kunnen afwachten.'' Pastors was gisteren als waarnemer aanwezig, samen met de Rotterdamse burgemeester Ivo Opstelten en de nieuwe Leefbaar-wethouder Marianne van den Anker. Namens Rotterdam sprak Pastors alleen aan het slot van de conferentie een dankwoord.

Nu de buren tot meedenken bereid zijn, denkt hij een betere kans te hebben om ook de medewerking van de rijksoverheid te krijgen bij het streven om kansrijken terug te halen naar de grote stad en kansarmen te spreiden.

,,We vonden Rotterdam arrogant, want het kwam zo massief over dat Rotterdam zijn kansarmen aan ons wilde afstoten,'' zei wethouder Moerkerke van Leefbaar Capelle. De buurgemeenten schrokken van het Rotterdamse debat, waarin termen als 'allochtonenstop' en 'hek rond de stad' niet werden geschuwd. ,,Daar keken we van op'', zei Moerkerke. Zijn Ridderkerkse CDA-collega Den Boef sprak van een overval. ,,Maar we zijn een stap verder. Van overval naar overleg,'' typeerde hij de gewijzigde verhoudingen.

Pastors heeft geen spijt van de robuuste manier, waarop het actieprogramma Rotterdam Zet Door is gelanceerd. ,,Door het zo neer te ploffen is de boodschap duidelijk overgekomen: Rotterdam heeft geen tijd te verliezen. We moeten de kansarmen spreiden over de regio en we moeten nadenken over een evenwichtige verdeling van de woningvoorraad.''

Het Rotterdamse gemeentebestuur ziet in dat het de regio hard nodig heeft om oplossingen te bereiken. Het doel is om met vestigingsbeleid te voorkomen dat in de stad de armen bijeen wonen en in de naaste omgeving de rijken. Pastors zag de buurgemeenten gisteren met interessante ideeën komen, variërend van het verlagen van huren tot het neerzetten van sociale huurwoningen in nieuwbouwwijken. Maar hij wil geen standaardafspraken. De situatie is per gemeente verschillend. ,,Elke gemeente heeft een andere woningvoorraad, zodat we daar afzonderlijk afspraken over moeten maken,'' zei hij.

Al 40 miljoen

Sommige gemeenten willen voor het opvangen van kansarmen geld zien. Rotterdam heeft al 10 miljoen euro voor stedelijke vernieuwing aan de Stadsregio Rotterdam ter beschikking gesteld. De provincie Zuid-Holland geeft ook, zodat de Stadsregio al 40 miljoen in totaal te verdelen heeft.

Wethouder Den Boef uit Ridderkerk: ,,Voor elke gemeente geldt dat er problemen zijn, die opgelost moeten worden. We zien nu mogelijkheden, waarbij we elkaar helpen, wij Rotterdam en Rotterdam ons.'' Als voorbeeld werd genoemd een regionale opvang van probleemgroepen, waarbij verschillende gemeenten een aandeel nemen. Opvang van Antilliaanse jongeren in de ene gemeente, opvang van (ex-)psychiatrische patiënten in de andere gemeente enzovoorts. Volgens Pastors is daar geen reorganisatie in de zorg en opvang voor nodig, alleen een betere samenwerking tussen de gemeenten in de Rotterdamse regio.