Nederlandse Vereniging van journalisten

Prepensioen: werk in uitvoering
Amsterdam, 8 april 2004 Brief aan dagbladleden NVJ

Geachte collegae,

Per 1 januari 2004 zijn de dagbladjournalisten overgegaan van een VUT naar een prepensioenregeling conform de afspraken die hierover eind 1996 tussen NVJ en NDP zijn gemaakt. Samengevat houdt de regeling het volgende in:

74% van het laatstverdiende loon mogelijkheid om hier op deeltijdbasis gebruik van te maken
spilleeftijd 62 jaar
opbouw in 37 jaar
premie 8% met verdeling 60% werkgever - 40% werknemer

De voordelen ten aanzien van de VUT regeling waren destijds aanzienlijk en dat geldt nog steeds. De prepensioenregeling moet vervroegd uittreden betaalbaar houden. Het principe van het opbouwen van een eigen spaarpot blijft een belangrijk gegeven en is actueler dan ooit nu de vervroegde uittredingsmogelijkheden in Den Haag ter discussie staan. Bovendien blijft het een effectief middel om binnen de redacties doorstroom te creëren en jonge journalisten een kans te geven.

Op dit moment is de Stichting Prepensioen in oprichting en buigt zich nog over een drietal onderwerpen:

het overleg met de Belastingdienst die de regeling moet aanmerken als een zuivere pensioenregeling is nog niet geheel afgerond.
de voorstellen van het kabinet ten aanzien van de spilleeftijd, de minimumleeftijd waarop vervroeg uittreden mogelijk is.
fiscale veranderingen.
de nieuwe wet gelijke behandeling die per 1 mei zal ingaan, zou van invloed kunnen zijn op de regeling.

We verwachten op korte termijn uitsluitsel over deze onderwerpen en zullen u hierover zo snel mogelijk informeren.

We realiseren ons dat een aantal van u, bijvoorbeeld diegenen die gebruik maken van een ouderenregeling met uitzicht op prepensioen, vragen heeft. We nodigen al diegenen die vragen hebben uit om ze te stellen aan de juristen van de NVJ.

Met vriendelijke groet,

Namens de sectie dagblad NVJ
Bianca Rootsaert