Dienstenbond CNV

Sociaal Plan Arcadis definitief
08-04-2004

De CNV-leden hebben in meerderheid ingestemd met het Sociaal Plan direct/indirectpersoneel Arcadis Nederland. Wat ons betreft kan het Sociaal Plan dan ook worden toegepast. De COR heeft positief geadviseerd op de adviesaanvraag. Als de door de COR gestelde voorwaarden worden ingewilligd, kan de reorganisatie worden ingezet.

Uitslag stemming
De CNV-leden hebben hun stem uitgebracht. Ongeveer 75% heeft ingestemd en 25% is tegen. Dit betekent dat de leden van de CNV Dienstenbond zich kunnen vinden in dit Sociaal Plan. De leden van de andere bonden zijn eveneens akkoord.

Reacties
Er zijn veel opmerkingen door de leden gemaakt. Hieronder volgt een bloemlezing, gevolgd door mijn reactie.

Als iemand valt onder de seniorenregeling (art. 3.1.1), ontvang je dan ook nog een vergoeding op basis van de zgn. kantonrechterformule?

Nee. De seniorenregeling garandeert 80% van het laatstverdiende inkomen en niet meer. Ook als je minder hebt opgebouwd, krijg je toch een aanvulling tot 80%.

De sollicitatieplicht blijft bestaan. Daar kunnen vakbonden en Arcadis niets aan doen, omdat het kabinet en het UWV/Gak dit eisen om voor een WW-uitkering in aanmerking te komen.

Kan Arcadis een WW-uitkering garanderen?
Nee. Het is overigens niet vanzelfsprekend dat je een WW-uitkering krijgt. Dat is ter beoordeling van het UWV/Gak. Iedere keer opnieuw wordt dit nagegaan. Het is dus verstandig om hiervoor contact op te nemen met de juristen van het CNV.

Voor wie geldt het Sociaal Plan?
Voor degenen die vallen onder de reorganisatie verhouding direct/indirect personeel Arcadis Nederland (adviesaanvraag COR 5 maart 2004).

Medewerkers die in de ogen van Arcadis onvoldoende functioneren, vallen hier dus niet onder. Voor hen wordt een individuele regeling afgesproken. Zowel Arcadis als de betrokken medewerker hebben hierbij de handen vrij.

Medewerkers die niet vallen onder de reductieslag direct/indirect, maar die wel hun arbeidsplaats verliezen als gevolg van bedrijfseconomische redenen (bv. GIS), zijn een geval apart. Arcadis zal het Sociaal Plan als leidraad hanteren. Afwijking ten positieve of ten negatieve is dus mogelijk.

Telt de diensttijd als gedetacheerde medewerker mee?

Als je vanuit Arcadis gedetacheerd bent geweest bij een klant, dan telt de diensttijd mee. Je staat immers op de loonlijst van Arcadis.

Als je, voordat je bij Arcadis in dienst kwam, eerst hetzelfde werk/salaris bij Arcadis hebt gedaan als uitzendkracht/gedetacheerde, dan telt deze periode ook mee bij de bepaling van de diensttijd.

Verder is het Sociaal Plan op verschillende punten aangepast/verbeterd.

Procedure
Het Sociaal Plan wordt door Arcadis eerst aan de betrokken medewerkers overhandigd. Daarna zal het op de Intranet-site worden geplaatst.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wim Burggraaf. Dat kan telefonisch (055)577 26 40
of per mail (w.burggraaf@cnvdibo.nl)