Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Persbericht

Amsterdam, 8 april 2004

Besluiten uit de wekelijkse vergadering van het Dagelijks Bestuur

De Baarsjes betrekt migranten bij 4 mei-herdenking

Stadsdeel De Baarsjes verwelkomt de deelname van de Marokkaanse, Turkse, Surinaamse en andere Baarsjesbewoners aan de 4 mei-herdenking. Het 4/5-mei comité De Baarsjes heeft onder meer de Marokkaanse jongeren op het programma staan, die de namen oplezen van Marokkaanse piloten die mei 1940 zijn neergeschoten boven Zeeland. Ook staan de deelnemers stil bij de honderden gesneuvelde Surinaamse soldaten. De Turkse moskee Aya Sofya (Milli Gorüs) is dit jaar voor de vijfde keer gastheer.

Preekverzoek aan imans

Stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren heeft de moskeeën gevraagd in hun vrijdagpreek de betekenis van 4 mei te benadrukken. In het stadsdeel zijn behalve de Turkse moskee Aya Sofya ook een Marokkaanse en Pakistaanse moskee gevestigd.

Naast de synagoge West en de drie moskeeën nemen in De Baarsjes onder meer deel: de jongerencentra Zuidpool en La Rainbow, de ouderenorganisaties Movib en Ouderen Adviesraad en de Stichting Surinaamse Samenleving.

Het stiltemoment vindt plaats aan De Baarsjesweg, hoek Van Speijkstraat. Vorig jaar werd dit verstoord door een groepje jongeren.

Scholen op excursie naar Anne Frankhuis

Bijna alle tien basisscholen hebben dit jaar hun 4 mei-lessen geïntensiveerd. Zij gaan in april naar het Anne Frankhuis met de elf- en tienjarige leerlingen. Vaak biedt het lesprogramma bovendien een bezoek aan het Verzetsmuseum. Ook gaan vier groepen ouders naar het Anne Frankhuis, zij ontmoeten elkaar als zij hun kinderen naar school brengen en in hun ouderkamer op school taallessen en opvoedkunde krijgen.

Informatie: Joke Padmos, hoofd Communicatie, 06-20541756

Brancheplan Chassébuurt: goede kans voor speciaalzaken en galeries

Speciaalzaken en artistiek-ambachtelijke bedrijven zijn het soort bedrijven waarvoor het Dagelijks Bestuur potentie ziet in de Chassébuurt. Een eerste signaal hiervoor is dat reeds gevestigde muziekzaken en kunstgaleries een stadsbrede klantenkring trekken. Andere kansrijke bedrijfsactiviteiten voor deze buurt zijn persoonlijke dienstverlening en horeca. Dit stelt het 'Brancheplan Chassébuurt' dat beoogt de economische bedrijvigheid in de buurt te stimuleren en wijst op hoopvolle ontwikkelingen als de komst van de Westermoskee, de ontwikkeling van de Edelsmedenschool tot een Centrum voor Kennis en Ervaring en de ruimte voor éénentwintig galeries in het project de Witte Ruijter.

Methoden om de gewenste bedrijvigheid naar de Chassébuurt te halen zijn: speciale regelingen bij vestiging en de inzet van een gebiedsmanager. De huidige ondernemers krijgen ondersteuning bij het verbeteren van hun bedrijfsvoering. Het brancheplan, bedoeld om de economische vitaliteit van de Chassébuurt te stimuleren, hoort bij de stedelijke vernieuwing van de Chassébuurt. Het brancheplan is onderdeel van het project 'Ondernemend Chassé' waarvoor de gemeente, het stadsdeel en het Europese EFRO-fonds ruim 328.000 euro uitgetrokken hebben.

De stadsdeelraad besluit op 27 april.

Informatie: Ruth Buwalda, telefoon 020-5892702

Vernieuwing Plan West/La Rainbow

Het Dagelijks Bestuur geeft het Programma van Eisen voor de vernieuwing Plan West/La Rainbow vrij voor inspraak. Op het binnenterrein aan de Van Speijkstraat komt een nieuw gebouw voor jeugd van 0 tot 23 jaar met zeven ruimtes (686 m2) voor cultuur, educatie en ontspanning. Ook het omringende binnenterrein met voetbalkooi, speeltuin en twee toegangspoorten wordt vernieuwd. De nieuwbouw vervangt het oude jongerencentrum La Rainbow en de speeltuin Plan West en is gereed in de zomer van 2006. Tijdens de bouw krijgen de jongeren tijdelijk een nabij gelegen locatie aangeboden. Het nieuwe jeugdcentrum gaat twaalf uur per dag gebruikt worden, zes dagen per week, door 150 tot 200 kinderen, tieners en jongeren per dag. De Chassébuurt is een kinderrijke buurt, waar veel gezinnen relatief klein gehuisvest zijn; ook zijn er drie basisscholen gevestigd. Architectenbureau Frencken Scholl gaat het gebouw en het terrein ontwerpen. Het geheel gaat 1.9 miljoen euro kosten. De vernieuwing van Plan West/La Rainbow is onderdeel van de stedelijke vernieuwing van de Chassébuurt.

Op 19 april om 20.00 uur organiseert het stadsdeel een inspraakavond in het stadsdeelkantoor. Het Programma van Eisen ligt ter inzage tot 7 mei. Het Dagelijks Bestuur verwerkt de reacties en legt het resultaat in juni voor aan de stadsdeelraad.

Informatie: Ruth Buwalda, telefoon 020-5892702

Beperkte toekenning van de voorlopige horecatoestemming

Wie een bestaand horecabedrijf overneemt, moet binnen vier weken na de overdracht een exploitatievergunning en zo nodig een drank- en horecavergunning aanvragen. Is de aanvraag binnen vier weken binnen, dan blijven de bestaande vergunningen van kracht tot het stadsdeel heeft beslist over de vergunningaanvraag, deze beslissing hangt ondermeer af van een screening op de antecedenten van de nieuwe beheerder. Een voorlopige toestemming wordt niet langer toegekend aan personen die een nieuwe zaak willen openen of willen overschakelen van een dag- naar een avond- of nachtzaak; de horecazaak kan pas openen nadat aan alle eisen (zoals geluidseisen) voldaan zijn en de vergunningen verstrekt zijn.

Eerder onderzoek onder vijfentwintig horecazaken in de Chassébuurt naar de naleving van vergunningvoorwaarden leverde op dat vijf horecazaken tijdens het onderzoek spontaan verdwenen en negen zaken spontaan van beheerder veranderden. Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Nadere informatie: Joke Padmos, j.padmos@baarsjes.amsterdam.nl, mobiel 06-20541756

Met vriendelijke groet,

Joke Padmos

Hoofd Communicatie
Stadsdeel de Baarsjes
Baarsjesweg 224
Postbus 9410, 1006 AK Amsterdam
Tel. 020 - 589 27 28
Mobiel: 06 - 20 54 17 56
Mail: J.Padmos@Baarsjes.Amsterdam.nl