Politie Groningen

Groep jongeren pleegt ruim honderd misdrijven (08/04/04)

Groningen 08-04-2004 - Met de aanhouding van achttien jongeren in de leeftijd van 14 tot 21 jaar, allen uit Groningen en Haren, heeft de politie ruim honderd zaken van openlijke geweldpleging, auto-inbraken, vernielingen en diefstal bromfietsen opgelost. De zaken speelden zich het afgelopen jaar alleen af in de wijk de Wijert.

Twee 17-jarige jongens uit de stad en een 14-jarige jongen uit Haren waren min of meer de leiders van deze in samenstelling wissellende groep. De politie heeft 55 aangiften kunnen brengen bij de zaken waarover de jongeren hebben verklaard. Van zon twintig zaken, die de jongeren hebben bekend, is geen aangifte gedaan. Daarnaast werd in één proces-verbaal aangifte gedaan van 31 vernielingen van bushokjes.

Aangifte
Het onderzoek werd opgestart na een openlijke geweldpleging, die op zondag 18 januari op de Felix Timmermanslaan in de stad werd gepleegd. Hierbij werden individuen en groepjes mishandeld en werd daarbij één maal een fiets vernield. Op grond hiervan kon worden vastgesteld dat een groep jongeren uit vooral de wijk De Wijert zich het afgelopen jaar schuldig had gemaakt aan openlijke geweldplegingen, vernielingen en auto-inbraken. De jongeren hielden zich regelmatig op in de omgeving van het winkelcentrum aan de Van Lenneplaan. Zij manifesteerden zich nadrukkelijk als een groep. In de periode van begin februari tot medio maart konden de knapen achtereenvolgens worden aangehouden.

Een aantal verdachten maakte zich schuldig aan openlijke geweldpleging bij scholen en in plantsoenen in de Wijert. In totaal werden vijftien aangiften van openlijke geweldpleging van personen of goederen opgenomen. Door andere knapen in de groep werden inbraken in personenautos gepleegd. De politie kon nog zeven autoradios terugvinden, die werden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren. De andere weggenomen goederen werden doorverkocht in eigen kring. De opbrengst van de buit werd voor eigen doeleinden gebruikt. De auto-inbraken vonden vooral plaats in het zuidelijke gedeelte van de Wijert.

Bushokjes
Diverse groepsleden hebben zich ook schuldig gemaakt aan vernielingen. In de zuidelijke stadswijken werden dertig ramen van bushokjes ingegooid. Ook moesten ramen van winkels en scholen het ontgelden. Ten slotte bekenden enkele jongeren drie bromfietsen te hebben weggenomen. De jongeren pleegden de feiten vooral uit verveling. Ook groepsdruk was een reden waarom strafbare feiten werden gepleegd. De jongeren waren een heuse plaag voor de omgeving en leefde de problematiek behoorlijk in de wijk. De overlast was zowel voor buurtbewoners als voor de scholen in de Wijert aanzienlijk. Buurtbewoners durfden niet meer langs de groep te lopen. Bovendien hield de groep zich regelmatig op bij scholen, waardoor bezoekers en personeel van de scholen zich onveilig voelden.

Alle verdachten hebben over hun aandeel een verklaring bij de politie afgelegd. Drie verdachten werden voorgeleid voor de
rechter-commissaris en vervolgens in bewaring gesteld. De politie maakt proces-verbaal op tegen de jongeren.