VVD



Nieuws

8 apr 2004 - VVD wil opheldering over banden NGO?s met regime Fidel Castro

De VVD vraagt opheldering van de minister van Ontwikkelingssamenwerking over de banden tussen de Cubaanse Non Gouvernementele Organisatie (NGO's) en het regime van Fidel Castro. Op eerder gestelde Kamervragen door VVD-Kamerlid Zsolt Szabo antwoordde de minister dat de Cubaanse NGO's een formele relatie hebben met de Cubaanse betrokken ministeries.

,,Vraag is wat deze formele band inhoudt", zegt Zsolt Szabo. Indien er sprake is van sturing in welke vorm dan ook, dan dient de subsidie vanuit Nederland voor Ontwikkelingssamenwerking in Cuba per direct gestopt te worden, vindt Szabo. Zowel de Novib als Hivos hebben banden met deze organisaties. De subsidie vanuit de Nederlandse overheid bedraagt 750.000 euro voor 2004.

Volgens de minister kan in een centraal geleide samenleving als Cuba geen enkele NGO functioneren zonder toestemming van de overheid. De VVD stelt daarom vandaag aanvullende vragen aan de minister om de onderste steen boven te krijgen als het gaat om de invloed van het communistische regime op de activiteiten van de NGO.

,,Indien dit het geval is, dan is de term 'non gouvernementeel' misplaatst en laat de Nederlandse overheid zich om de tuin leiden. Een NGO die in Cuba aan banden wordt gelegd door het regime, wordt feitelijk opgedragen wat het wel en niet mag doen en zeggen. Op dat moment bepaalt het regime de bewegingsvrijheid en is daarmee partij in de uitvoering. Het kan niet zo zijn dat grote bedragen aan Cuba worden overgemaakt waarbij het regime van Castro invloed heeft op de bestedingen", concludeert Zsolt Szabo.

De VVD verwacht dat de minister bij haar beantwoording haarscherp aangeeft wat de relatie is met het regime en of ze van plan is de subsidies richting Cuba te stoppen als blijkt dat Castro op welke wijze dan ook invloed uitoefent op het functioneren van de Cubaanse NGO's.

Aanvullende Kamervragen Zsolt Szabo (VVD) aan Minister van Ardenne-van der Hoeven naar aanleiding van beantwoording Kamervragen 15 maart 2004 inzake Ontwikkelingssamenwerking en Cuba.

1. Kan de Minister aangeven met welke Cubaanse organisaties/NGO's de Nederlandse Medefinancieringsorganisaties Novib en Hivos activiteiten uitvoeren.

2. Wat wordt er verstaan in de beantwoording van vraag 4. onder 'een formele band hebben met de vakministeries in Cuba' en om welke vakministeries gaat het.

3. Cubaanse NGO's kunnen volgens de Minister niet functioneren in dat land zonder toestemming van de overheid. Wat wordt hier onder de term 'toestemming'verstaan.

4. In hoeverre is de onafhankelijkheid van de Cubaanse NGO's gewaarborgd aangezien er een formele band is met de vakministeries c.q. in hoeverre zijn deze organisaties non gouvernementeel.

5. Welke invloed hebben de vakministeries, uitgaande van de door de Minister aangegeven formele band, op de planning en uitvoering alsook evaluaties van de Cubaanse NGO's, zowel inhoudelijk als financieel.

6. Indien de Cubaanse overheid invloed heeft op de werkzaamheden van de NGO's en daarmee de NGO's niet volledig onafhankelijk kunnen opereren, stemt de Minister er mee in om per direct de subsidies voor MFO activiteiten in Cuba te wil stoppen.