Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van de Kamerleden Smits en Timmer over de vergoeding van het zittend ziekenvervoer.(20102030411060)

Vragen van de leden Smits en Timmer (beiden PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de vergoeding van het zittend ziekenvervoer. (Ingezonden 22 maart 2004)

1
Herinnert u zich uw mededeling naar aanleiding van antwoorden op eerdere vragen van het lid Kant over "de vangnetregeling zittend ziekenvervoer"? 1)

Ik heb eerder gezegd dat naar verwachting de nieuwe regeling zou kunnen ingaan op 1 april.

2
Is de door u aangekondigde invoeringsdatum van de maatregelen betreffende de vergoeding van het zittend ziekenvervoer per 1 april 2004 haalbaar? Zo neen, vanaf wanneer wordt de regeling van kracht?

Ik wil de nieuwe regeling op 1 juni in laten gaan.

3
Deelt u de mening dat de maatregelen betreffende de vergoeding van het zittend ziekenvervoer niet kunnen ingaan, zolang er geen duidelijkheid is over de aangekondigde vangnetregeling?

Ja.

4
Wat behelst de vangnetregeling? Wanneer wordt de Kamer hierover door u geïnformeerd?

Over de inhoud van de vangnetregeling verwijs ik u naar mijn brief van 2 april jl. Als bijlage bij die brief heb ik de ministeriële regeling toegevoegd, waarin ik heb aangeven wat de vangnetregeling behelst.

5
Op welke wijze worden verzekeraars en verzekerden op de hoogte gesteld over de veranderingen en invoering van de nieuwe vergoedingsregeling voor het zittend ziekenvervoer?

Verzekeraars en verzekerden zullen via de geëigende wegen worden geïnformeerd. Dat wil zeggen dat ik het College voor Zorgverzekeringen en Zorgverzekeraars Nederland een afschrift zal geven van de brief die ik aan de voorzitter van uw Kamer zal sturen omtrent de nieuwe regeling. Daarnaast zal ik een persbericht laten uitgaan.

6
Klopt het dat ziektekostenverzekeraars, vooruitlopend op de invoering, brieven aan verzekerden hebben rondgestuurd waarin wordt gemeld dat er vanaf 1 april a.s. geen zittend ziekenvervoer meer wordt vergoed? Zo ja, welke verzekeraars?

Ik acht het niet verstandig dat een verzekeraar brieven aan verzekerden rondstuurt waarin wordt gemeld dat het zittend ziekenvervoer niet meer wordt vergoed: zittend ziekenvervoer

blijft immers onder bepaalde voorwaarden wel degelijk vergoed. Het is mij ook niet bekend welke verzekeraar(s) dergelijke brieven zou(den) hebben rondgestuurd.

7
Bent u bereid ervoor te zorgen dat verzekeraars en verzekerden ruim op tijd worden geïnformeerd over de gewijzigde vergoedingsregeling en de inhoud van de vangnetregeling voor het zittend ziekenvervoer? Zo ja, op welke wijze gaat u dat doen?

Zie mijn antwoord op vraag 5.

8
Bent u bereid deze vragen vóór dinsdag 23 maart a.s. 10.00 uur te beantwoorden?

Ik heb getracht uw vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.

1) Aanhangsel-Handelingen nr. 1015, vergaderjaar 2003-2004


---- --