Gemeente Dongen


College legt voorstellen voor ontwikkeling vrijwilligersbeleid voor aan raad 08-04-2004 16:50
Intergraal vrijwilligersbeleid met belangrijke rol voor Steunpunt Vrijwilligerswerk
Het college van B en W hecht veel waarde aan de inzet van de duizenden vrijwilligers die Dongen telt. Dat blijkt uit de vrijwilligersprijzen die zij jaarlijks uitreikt, maar ook uit het Steunpunt Vrijwilligerswerk en de monitor die in 2003 plaatsvond. Via dit laatste punt heeft het bestuur inzicht gekregen in de wensen en behoeften van vrijwilligersorganisaties. Inmiddels ligt er een voorstel voor de ontwikkeling van het vrijwilligersbeleid. Hiervoor diende deze monitor, oftewel de wens van de organisaties, als uitgangspunt. Op 6 april 2004 keurde het college van B en W het voorstel goed. De gemeenteraad spreekt zich op 27 mei 2004 uit over de inhoud en de financiële dekking van dit voorstel. Voor de monitor ontvingen 225 Dongense organisaties een uitgebreide vragenlijst. De respons hiervan lag net boven de 70%. Ook zijn panelgesprekken gehouden met 27 vertegenwoordigers van 17 organisaties. Uit de monitor bleek dat vrijwilligers redelijk tevreden zijn over het vrijwilligersbestand. Wel heeft een kwart aangegeven een tekort te hebben aan vrijwilligers, zowel structureel als incidenteel.

Het gemeentebestuur streeft in haar dienstverlening een zo integraal mogelijk beleid na. Daarom wordt voorgesteld het vrijwilligersbeleid integraal te benaderen. Zo komen vrijwilligers voor de organisatie van evenementen vaak in aanraking met de gemeente. Bij de ontwikkeling van de evenementennota wordt meegenomen hoe dit contact zo efficiënt mogelijk kan verlopen. Ook in het subsidiebeleid, dat de gemeenteraad op 5 februari 2004 goedkeurde, zijn vrijwilligersorganisaties als doelgroep opgenomen. Tevens is bij Sociale activering aansluiting gezocht. Vrijwilligerswerk kan een belangrijk instrument zijn voor de terugkeer in de samenleving. Het Steunpunt Vrijwilligerswerk kan hiervoor worden ingezet. Het laatste aandachtspunt zijn de sociaal-culturele gebouwen. In principe moeten voor afzonderlijke verenigingen omstandigheden worden gecreëerd waardoor de drempel van veel gebouwen laag is.

Steunpunt Vrijwilligerswerk
Uit de monitor bleek dat het steunpunt Vrijwilligerswerk wordt gewaardeerd. In 2003 vonden 41 bemiddelingen plaats. Natuurlijk groeit dit aantal nog, aangezien het steunpunt een nieuwe organisatie is. Veel vrijwilligersorganisaties moeten de weg er naartoe nog vinden. Aangezien het Steunpunt de spin in het web is voor diverse vrijwilligersactiviteiten, wordt voorgesteld om de inzet van het Steunpunt ook na 31 december 2004 te continueren.

Collectieve verzekering
Uit de monitor bleek dat er behoefte is aan een collectieve verzekering voor vrijwilligers. Deze schaalvergroting kan voor de organisaties financieel voordeel opleveren. Voorgesteld wordt het Steunpunt Vrijwilligerswerk de mogelijkheden hiervoor nader te laten onderzoeken.

Vrijwilligerscafé
Om vrijwilligersorganisaties direct invloed uit te laten oefenen op het vrijwilligersbeleid, ligt er het voorstel twee keer per jaar een vrijwilligerscafé te organiseren. Zo is er een directe communicatielijn tussen vrijwilligers en gemeentebestuur.

Herhaling van monitor
Om het effect van het voorgestelde beleid te meten, wordt voorgesteld in 2006 nogmaals een monitor te houden onder
vrijwilligersorganisaties.

Wethouder Piet Panis: Het belang van vrijwilligerswerk is bij iedereen bekend. In het nieuw te ontwikkelen vrijwilligersbeleid moeten dan ook goede voorwaarden komen te staan die het Dongense vrijwilligerswerk volop in bloei houden.