Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen


08-04-04: Toerisme-akkoord met China

Aanvragen van visa

In het akkoord is bepaald dat de diplomatieke vertegenwoordigingen van de EU in China, de verplichte visa aan Chinese toeristen in groepsverband (minimaal 5 personen) zullen afgeven volgens een vereenvoudigde procedure. De procedure houdt in dat de visumaanvragen kunnen worden ingediend door daartoe geaccrediteerde Chinese reisbureaus in China. De tot afgifte van het visum bevoegde EU-lidstaat is de Schengen-lidstaat (alle EU-landen minus Groot-Brittannië en Ierland en inclusief Noorwegen en IJsland) waar het hoofddoel van de reisgroep is gelegen. Indien het hoofddoel niet kan worden vastgesteld, bijvoorbeeld omdat de reisgroep een rondreis door meerdere EU/Schengen-landen gaat maken, is de diplomatieke vertegenwoordiging van het land van eerste binnenkomst bevoegd tot afgifte van de visa.

Reisorganisaties

China maakt een lijst van Chinese reisorganisaties die geautoriseerd zijn Chinese burgers voor vakantiedoeleinden naar de EU te brengen. In het akkoord is afgesproken dat de EU-lidstaten elk een lijst met reisorganisaties bij de Chinese National Tourism Administration (CNTA) aanleveren waarmee de Chinese reisorganisaties zaken kunnen doen. Nederland moet dus een lijst aanleveren met Nederlandse reisorganisaties die zaken willen doen met de Chinese reisorganisaties. De CNTA verstrekt de lijst met Nederlandse reisorganisaties aan de Chinese reisorganisaties. De lijst is nadrukkelijk open voor elke Nederlandse reisorganisatie. De inschrijving voor deze lijst begint op 8 april 2004. De eerste lijst wordt op 23 april 2004 naar de CNTA verzonden. Daarna zal de lijst regelmatig worden geactualiseerd.

Reisorganisaties die op de lijst willen, dienen zich hiertoe aan te melden bij het Ministerie van Economische Zaken. De volgende gegevens moeten per brief worden overlegd:


1. Naam bedrijf

2. Contactpersoon

3. Adresgegevens

4. Telefoonnummer

5. Fax

6. E-mail

7. Kamer van Koophandel nummer en plaats van inschrijving

Het Ministerie van Economische Zaken verzamelt de gegevens en stuurt deze gegevens (behoudens het Kamer van Koophandel nummer en plaats van inschrijving) door naar de CNTA en de EU delegatie in Beijing.

U kunt uw brief richten aan

Ministerie van Economische Zaken
o.v.v. Toerisme, ADS China
ALP B274
Postbus 20101
2500 EC Den Haag

Voor informatie kunt u zich wenden tot het Ministerie van Economische Zaken, Wouter Schaaf, tel 070- 379 6663 of w.j.c.schaaf@minez.nl.

Voor vragen over de visumprocedure kunt u de website van de Nederlandse ambassade in Beijing of het Consulaat-Generaal te Shanghai of Guangzhou raadplegen: www.hollandinchina.org

Nederland is niet betrokken bij de totstandkoming van de lijst met Chinese reisorganisaties en is dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor het handelen (of niet handelen) van deze Chinese reisorganisaties.