Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2004-053

Den Haag, 08 april 2004

Kabinet schrapt ¤ 3 miljard aan administratieve lasten

Het kabinet komt met een eerste pakket aan maatregelen die de administratieve lastendruk voor bedrijven met ¤ 3 miljard vermindert. In het kabinetsplan 'aanpak administratieve lasten' dat door de ministers van Financiën en Economische Zaken naar de Tweede Kamer is gestuurd, wordt met ruim 130 verschillende maatregelen het mes gezet in het woud van regels en de administratieve rompslomp die daar voor bedrijven uit voortvloeit. Het bedrijfsleven zelf is betrokken bij de totstandkoming van de maatregelen.

Zo kunnen bedrijven straks een tijdbesparende digitale risico-inventarisatie- en evaluatie invullen. Ook wordt een aantal vergunningverplichtingen voor bedrijven geschrapt, en wordt het declaratieverkeer in de zorg vereenvoudigd. Een aantal wetten waar bedrijven mee te maken hebben op het gebied van arbeidstijden, arbeidsdeelname en arbeidsomstandigheden wordt vereenvoudigd.

De totale omvang van de administratieve lasten is inmiddels gemeten en bedraagt ¤ 16,4 miljard. De voorstellen waarmee het kabinet in deze eerste fase komt betekenen een vermindering van de administratieve lasten met 18 procent. Het kabinet heeft in het Hoofdlijnenakkoord afgesproken dat de administratieve lasten met een kwart omlaag moeten. Om die doelstelling te bereiken is een tweede pakket maatregelen in de maak waarover dat bij het verschijnen van de Miljoenennota 2005 bekend zal worden gemaakt. In die tweede fase gaat het om het verder uitkammen van "het woud aan regels"; het gezamenlijk bestrijden van overlappende regels; het bepalen waar ICT oplossingen biedt; het kritisch bekijken van Europese en nieuwe regelgeving.

Enkele kerngegevens uit het kabinetsplan:


- De totale omvang van de administratieve lasten bedraagt ¤ 16,4 miljard.


- Ruim 40 procent daarvan (circa ¤ 7 miljard) komt door Europese regelgeving.


- Regelgeving van FIN, VWS, SZW, JUS en VROM zorgt voor de meeste administratieve lasten.


- Drie wetten die de veel administratieve rompslomp veroorzaken zijn de Wet op de Jaarrekening, de Omzetbelasting en de Warenwet.


- In het rijtje ergerniswekkende regelgeving komen onder meer voor: de Wet Bescherming Persoonsgegevens, de verplichte publicatie van de jaarrekening in de Staatscourant en de verplichte risico-inventarisatie en evaluatie.


- Drie maatregelen die veel opleveren: het opstellen van een Jaarrekening wordt simpeler, vrachtbrieven worden vereenvoudigd en het loonbegrip wordt makkelijker hanteerbaar.

Het kabinetsplan schetst een beeld op hoofdlijnen. De ministers van VWS, VROM SZW, JUS, LNV, V&W, EZ en FIN zullen elk een gedetailleerdere toelichting aan de Tweede Kamer sturen over de maatregelen die op hun ministeries worden genomen. De voortgang van de kabinetsbrede doelstelling om de administratieve lasten te verminderen is voortaan vast onderdeel van de begrotingscyclus en komt onder meer terug bij de Verantwoordingsdag in mei en ook op Prinsjesdag bij de Miljoenennota en departementale begrotingen.

Leeswijzer: in het kabinetsplan is in bijlage 1 een overzicht opgenomen van maatregelen. Informatie is ook beschikbaar op de speciale website: www.administratievelasten.nl .