Gemeente Amersfoort

Sanering voormalige stortplaatsen aan de Duisterweg

datum: 6 april 2004

Het is de bedoeling dat na de zomer van 2004 gestart wordt met het saneren van twee voormalige stortplaatsen aan de Duisterweg, die liggen in het plangebied van Vathorst. Voor deze werkzaamheden zijn twee saneringsplannen en een ontwerpbesluit opgesteld die van donderdag 8 april tot en met woensdag 5 mei 2004 ter inzage liggen. De plannen en het ontwerpbesluit zijn in te zien bij het Gewest Eemland aan de Van Asch van Wijckstraat 11 en in het Informatiecentrum Vathorst aan de Duisterweg 6a.

Duisterweg 6/7
Aan de Duisterweg liggen twee voormalige stortplaatsen. De grootste locatie ligt in een weiland achter de nummers 6 en 7. Deze stortplaats is ontstaan in de jaren vijftig en zestig. Op deze plek liggen in de grond onder anderen afvalstoffen van tapijtfabricage en tapijtresten, afkomstig van de Heuga-tapijtfabriek. Door het storten van dit afval is bodemverontreiniging ontstaan, waardoor de locatie niet geschikt is voor de toekomstige bestemming. Uit onderzoek is gebleken dat de verontreiniging -ook in de huidige situatie - geen risico's met zich meebrengt voor de volksgezondheid.

Duisterweg West
Op de locatie Duisterweg West (hoek Duisterweg/Lindeboomseweg) is in het verleden zand gewonnen, waarna eind jaren zeventig en tachtig huishoudelijk vuil, bouwafval en zuiveringsslib in het ontstane gat is gestort. Het slib is samen met de oorspronkelijke teelaarde gebruikt als afdeklaag. Deze laag is licht verontreinigd met onder anderen minerale olie, koper en zink. Het grondwater onder deze locatie is op sommige plekken ernstig vervuild. In het verleden is al een deel van de vervuiling op deze locatie verwijderd voor de aanleg van het tracé van de boulevard rondom Vathorst.

In de periode dat de saneringsplannen en het ontwerpbesluit ter inzage liggen, kunnen belanghebbenden hun mening schriftelijk indienen bij de gemeente Amersfoort, per adres Gewest Eemland, afdeling Milieu, Postbus 4000, 3800 AE Amersfoort. Wanneer u uw mening mondeling kenbaar wilt maken dan kan dat door een afspraak te maken met de afdeling milieu van het Gewest Eemland, tel: 033-4609100. De meningen en de reacties van het Gewest Eemland daarop worden - voor zover ze ontvankelijk zijn verklaard - in de definitieve vergunningtekst verwerkt. Hierna zal het Gewest Eemland de vergunning afgeven namens het college van burgemeester en wethouders van Amersfoort. Mensen die hun mening schriftelijk of mondeling hebben ingediend, krijgen een afschrift van de definitieve vergunningtekst. Na het afgeven van de vergunning kan de sanering daadwerkelijk starten. De saneringswerkzaamheden worden in opdracht van Ontwikkelingsbedrijf Vathorst uitgevoerd door Smink. De totale werkzaamheden zullen ongeveer twee jaar duren.

Openingstijden Gewest en Informatiecentrum
Openingstijden van het kantoor van Gewest Eemland aan de Van Asch van Wijckstraat 11 in Amersfoort zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur. Het informatiecentrum Vathorst aan de Duisterweg 6a is geopend van woensdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur, zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur en zondag van 12.00 tot 16.00 uur. Voor meer informatie kunt u terecht bij het Gewest Eemland, afdeling milieu, tel: 033 - 460 91 00.