Imtech NV

Imtech / Nieuws
Persbericht over Imtech

8 april 2004

10 miljoen euro orders voor Olympiastadion Berlijn en Euroborgstadion Groningen

Gouda - Imtech N.V. (technische dienstverlening in Europa) heeft onlangs twee orders verworven in het marktsegment sport en recreatie. Zo heeft Imtech opdracht ontvangen voor alle elektrotechnische oplossingen in het te renoveren Olympiastadion in Berlijn. Ook heeft Imtech (in combinatie) de order ontvangen voor de complete technologie in het nieuw te bouwen stadion Euroborg in Groningen. Deze opdrachten vertegenwoordigen samen een waarde van circa 10 miljoen euro.

Spectaculaire Ring of Fire in Olympiastadion, Berlijn Het monumentale Olympiastadion in Berlijn, daterend uit 1936, wordt compleet gerenoveerd. De capaciteit van het stadion zal na renovatie circa 80.000 zit- en staanplaatsen bedragen. Het ex- en interieur van het stadion zal, op de nieuw aan te brengen dakconstructie na, geheel in oorspronkelijke staat worden hersteld. Ondergronds naast het stadion zijn er dan wel twee parkeergarages (capaciteit 630 plaatsen) en moderne oefen- en kleedruimten gerealiseerd. Bovendien is het stadion dan voorzien van 113 VIP-loges en 4.500 luxe business seats. Het stadion wordt onder meer gebruikt voor voetbalwedstrijden van Herta BSC, voetbalwedstrijden voor de Duitse beker, internationale ISTAF atletiekwedstrijden en grootschalige Duitse kerkendagen. Het stadion zal eind 2004 worden opgeleverd.

Initiatiefnemer van de renovatie is het Land Berlin, vertegenwoordigd door de Senaat voor Planontwikkeling. Het ontwerp is afkomstig van het architectenbureau Von Gerkan, Marg und Partner in Hamburg.

Imtech (Imtech Deutschland) verzorgt alle elektrotechnische oplossingen, waaronder medium high voltage systemen, floating battery systemen, noodstroomvoorzieningen en floodlight systeem, inclusief de engineering hiervan. Op de 68 meter hoge tribune wordt van glas en staal een ronde dakconstructie aangebracht voorzien van een dubbel membraan. In de tussenruimte worden de aansluitingen en energievoorziening aangebracht voor een spectaculaire paarse verlichting (`Ring of Fire'). Het ingenieuze lichtconcept geeft 's avonds de indruk dat het dak als een stralende ring boven de hoofden van de bezoekers zweeft.

Multifunctioneel Euroborgstadion, Groningen
Euroborg wordt een multifunctioneel Sports & Leisure complex met als basis het nieuwe stadion van voetbalclub FC Groningen, dat een capaciteit krijgt van 20.000 bezoekers. Dit stadion zal ook gebruikt worden voor concerten, manifestaties en festivals. In het project zijn echter ook de functies winkelen, wonen, werken en studeren aanwezig. In het complex zelf wordt vijfduizend vierkante meter kantoorruimte gerealiseerd en pal naast het stadion nog eens vijftienduizend vierkante meter kantooroppervlakte. Onder het Euroborgstadion wordt een parkeergarage ingericht die plaats biedt aan 900 auto's en direct vanaf de snelweg A7 bereikbaar is.

Initiatiefnemer van het stadion is de gemeente Groningen in nauwe samenwerking met Ontwikkelingsmaatschappij G-4, een samenwerkingsverband tussen de vastgoedontwikkelaars en bouwers Ballast Nedam, BAM en Volker Wessels. Het ontwerp is afkomstig van architectbureau Wiel Arets te Maastricht.

Samen met BAM Techniek en Homij vormt Imtech (Imtech Projects) de Installatie Combinatie Euroborg (ICE). Deze combinatie is verantwoordelijk voor de complete technologie in Euroborg: elektrotechniek, lucht- en klimaattechnologie, meet- en regeltechniek, data- en telecommunicatie, energie, beveiliging en toegangstechnologie, inclusief de engineering hiervan.

De eerste voetbalwedstrijd van FC Groningen in het nieuwe stadion zal in september 2005 plaatsvinden. Daarna volgt de oplevering van de overige voorzieningen in het multifunctionele complex.

Imtech sterke speler in sport en recreatiemarkt Imtech is veelvuldig betrokken bij technische oplossingen in het marktsegment sport en recreatie. Zo heeft Imtech in Nederland in het recente verleden alle lucht- en klimaatoplossingen verzorgd in het Parkstadion van voetbalvereniging Roda JC in Kerkrade en de technische renovatie verzorgd van het stadion De Geuselt van voetbalvereniging MVV in Maastricht. Voor het komende EK Voetbal 2004 in Portugal verzorgde Imtech ook alle technische parkeeroplossingen in de stadions van FC Porto, alsmede de stadions van FC Benfica en FC Sporting Lissabon.