Gemeente Zwolle

Gemeente op zoek naar aanbieders reïntegratietrajecten

Binnenkort start de procedure voor de aanbesteding van reïntegratietrajecten voor bijstandsgerechtigden. Het gaat hierbij om voortrajecten professionele zelfredzaamheid, trajecten voor inburgeraars en trajecten maatschappelijke participatie. Daarnaast zijn inmiddels al twee contracten gesloten voor de directe bemiddeling van 100 cliënten naar betaalde arbeid.

Wet werk en bijstand
Op 1 januari 2004 is de Wet werk en bijstand (Wwb) in werking getreden. In de gemeentelijke nota's over de uitvoering van deze wet is opgenomen dat cliënten van de afdeling Sociale Zaken reïntegratietrajecten aangeboden krijgen. Deze worden door marktpartijen geleverd. Reïntegratietrajecten zijn er in diverse vormen, afhankelijk van de afstand van de cliënt tot de arbeidsmarkt. Te denken valt aan voortrajecten gericht op zelfredzaamheid, trajecten gericht op maatschappelijke participatie, inburgeringstrajecten en trajecten gericht op het vinden van werk.

Aanbesteding
Inmiddels zijn de voorbereidingen in volle gang voor de aanbesteding van 450 trajecten, te weten:

Voortrajecten professionele zelfredzaamheid 200 trajecten

Duale trajecten professionele zelfredzaamheid 150 trajecten voor inburgeraars

Maatschappelijke participatie 100 trajecten

In de tweede helft van april vindt de publicatie plaats voor deze aanbestedingen. Naar verwachting kunnen de contracten per 1 augustus ingaan.

Directe bemiddeling
De gemeente is inmiddels met zowel Adecco als Randstad Rentree een overeenkomst voor de duur van één jaar aangegaan voor de bemiddeling van 50 cliënten per contract. Het is de bedoeling dat deze organisaties de komende 12 maanden ieder 50 cliënten bemiddelen naar betaald werk voor zes maanden of langer.


---