DYADE

Ayaan Hirsi Ali in Dyade Magazine; Licenties voor scholen

AYAAN HIRSI ALI IN DYADE MAGAZINE; INVOEREN LICENTIES VOOR SCHOLEN

Ayaan Hirsi Ali in gesprek met Hans Koster (redacteur Dyademagazine); waarin zij spreekt over artikel 23 van de Grondwet. De VVD heeft een nieuw plan ontwikkeld om met behoud van art 23 van de Grondwet toch te komen tot betere spreiding en integratie van allochtone leerlingen.

De Grondwet garandeert vrijheid van onderwijs, maar om voor subsidie in aanmerking te komen moeten scholen aan wettelijke eisen voldoen. Ayaan Hirsi Ali wil meer eisen opnemen in de wet als nieuwe wettelijke voorwaarden voor subsidie Als scholen aan de eisen voldoen krijgen ze een licentie voor subsidie.

Die nieuwe eisen zijn:
Het bestuur van de school moet breed samengesteld zijn en niet bestaan uit vertegenwoordigers van één etnische groepering De aanstaande leerlingenpopulatie mag niet bestaan uit meer dan 50 % achterstandsleerlingen
De school moet zich binden aan en opleiden naar Westerse normen en waarden, zoals b.v. verwoord in de Verklaring van de rechten van de mens
Scholen kunnen die licentie ook weer kwijt raken. De eisen moeten gelden voor alle scholen, nieuwe en bestaande.

Daarnaast wil Ayaan Hirsi Ali een andere verdeling van de achterstandsgelden. Nu gaat het meeste geld naar zwarte scholen. Dit moet anders. Juist de gemengde scholen moeten extra geld krijgen. Daar wordt gewerkt aan integratie.

Tekst uit het interview:

Ayaan: In het begin heb ik in de VVD gezegd dat artikel 23 afgeschaft moet worden om de segregatie in het onderwijs te bestrijden. Dat bleek niet haalbaar. Wij hebben een regeerakkoord ondertekend met het CDA waarin we hebben toegezegd artikel 23 niet af te schaffen. Wij willen nu binnen artikel 23 van de Grondwet de mogelijkheid vinden om de segregatie in het onderwijs op te heffen. Ik heb respect voor de geschiedenis van Nederland en de emotionele waarde van artikel 23, maar er is zoveel veranderd in Nederland sinds 1917. Ayaan: Wij willen de wettelijke voorwaarden uitbreiden met een systeem voor accreditatie. Daarmee moet er een wettelijke basis komen voor eisen aan nieuwe en bestaande scholen. Als scholen aan die eisen voldoen krijgen ze een licentie, waardoor ze in aanmerking komen voor subsidie van de overheid. Die licentie kunnen ze ook weer kwijt raken. Dat moet ook gaan gelden voor bestaande scholen. De inspectie kan een nieuwe rol krijgen in beoordelen of scholen nog aan hun licentie voldoen.

Het volledige artikel verschijnt in het mei nummer van het Dyademagazine. Het Dyademagazine is een uitgave van Dyade Dienstverlening Onderwijs.

Dyade Dienstverlening Onderwijs is dé dienstverlener voor onderwijsorganisaties op het gebied van administratie, beheer en bestuur. Dyade biedt ondersteuning en advisering op elk denkbaar gebied aan schoolbesturen en directies door heel Nederland. Dyade is marktleider en heeft ongeveer 2200 scholen als klant. Dyade heeft 550 mensen in dienst en werkt vanuit 9 vestigingen in Nederland.

//////

Nadere informatie verkrijgbaar bij:
Herman de Wild
Marketing & Communicatie
Tel.: 030 630 56 26


08 apr 04 09:04