Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 8 april 2004

Fietsersbond eist actie staatssecretaris Schultz
Beperking openingstijden NS-stallingen in strijd met afspraken

De NS houdt zich niet aan de afspraken met het ministerie van Verkeer en Waterstaat over de openingstijden van de stationsstallingen. In het nu lopende contract tussen V&W en NS is een ondergrens vastgelegd over het aantal openingsuren. Recente berekeningen van de Fietsersbond tonen aan dat de NS daar inmiddels bijna 400 uren onder zit. De Fietsersbond heeft staatssecretaris Schultz, die verantwoordelijk is voor het contract, verzocht nog vandaag actie te ondernemen om de NS aan haar afspraken te houden. Minister Peijs heeft in december 2003 nog aangegeven de NS aan te zullen spreken op het niet nakomen van de afspraken. Veel reizigers die per fiets naar het station komen zijn gedupeerd door de kortere openingstijden.

Veel klachten op Meldpunt 'Houd de Stalling Open'
De Fietsersbond heeft heel veel klachten ontvangen op het onlangs geopende meldpunt 'Houd de Stalling Open'. Uit de reacties blijkt dat in het hele land mensen gedupeerd worden door de vroegere sluiting en latere opening van de stationsfietsenstallingen. Voor velen is de combinatie fiets en trein geen optie meer. Een aantal daarvan is al overgestapt op de auto. Voor mensen die die keuze niet hebben betekent het een beperking van hun bewegingsvrijheid en dan met name 's avonds. Sociale veiligheid speelt dan een belangrijke rol. 'Voor mij betekent dit dat ik om die tijd door de binnenstad naar huis moet lopen. Er is dan vaak veel overlast van dronken en vervelende mensen. Ik voel me dan niet veilig als ik loop, wel als ik fiets. Mijn pleidooi: Laat de stalling dat half uur open!', aldus een van de klaagsters op www.fietsersbond.nl. Anderen zien zich gedwongen dure taxi's te nemen, omdat de afstand te groot is om te lopen, en aansluitend openbaar vervoer niet of nauwelijks beschikbaar is.

De Fietsersbond is geschrokken van de omvang van de beperkte openingstijden. Op verschillende stations is de stalling op zondag zelfs helemaal gesloten, en op werkdagen 's avonds al om 19.00. De Fietsersbond riep gebruikers op hun klachten te melden op www.fietserbond.nl of via kaartjes die bij stations worden uitgedeeld. Veel stallinghouders ondersteunen de acties van de Fietsersbond en verspreiden de actiekaartjes onder hun klanten. Zowel de Tweede Kamer als Minister Peijs hebben zich al eerder gebogen over de openingstijden van de stationsstallingen. Dertig procent van de treinreizigers komt met de fiets naar het station. De Fietsersbond vindt ook dat er in het nieuwe contract, de binnenkort af te sluiten Vervoersconcessie, harde garanties moeten komen over de openingstijden van stationsstallingen. 'Fietsende treinreizigers moeten van de eerste tot de laatste trein op hun stalling kunnen rekenen', aldus Bernhard Ensink, directeur van de Fietsersbond.


---

Voor meer informatie of overleg kunt u terecht bij Arien de Jong, 06-20504419. Op www.fietsersbond.nl staat meer informatie en een lange lijst met diverse klachten uit het hele land.



Fietsersbond, Postbus 2828, 3500 GV Utrecht, tel. 030-2918171