FNV

Negenhonderd ontslagen na bankroet van Megapool

Negenhonderd werknemers van Megapool zijn donderdagmiddag na het bankroet van de winkelketen voor elektronica ontslagen. FNV Bondgenoten verwacht dat het bedrijf snel, in sterk afgeslankte vorm, verder gaat.

Behalve de vakbond, was de UWV dinsdagmiddag bij de ontslagaanzegging door de curators in de Zutphense Hanzehof aanwezig om de ontslagen werknemers te informeren. De uitkeringsinstantie verzorgt de WW-uitkeringen. Bij Megapool hebben de werknemers door het faillissement al hun rechten en aanspraken verloren. Wie na de doorstart een aanbod krijgt om te komen werken, moet in principe onderhandelen over zijn arbeidsvoorwaarden. Dinsdag had vakbondsbestuurder Rob Philippo nog bij bewindvoerder Brandsma aangedrongen op een doorstart vanuit surséance, het door de rechtbank in Zutphen verleende uitstel van betaling. In dat geval zouden de rechten van de werknemers behouden zijn gebleven. Maar, zoals te verwachten viel, wilde geen van de overnamekandidaten de miljoenenschulden overnemen. "De financiële problemen waren te groot", zegt Philippo. Megapool kreeg maandag uitstel van betaling en stelde de medewerkers meteen vrij van werkzaamheden. In Nederland bleven maandag 79 winkels gesloten, in België waren dat er zestien. FNV Bondgenoten is van mening dat Megapool zijn eigen ondergang heeft veroorzaakt. "Het is een gevolg van wanbeleid", zegt Philippo. "Het afgelopen jaar zijn er drie directiewisselingen geweest. De nieuwe directeur is niet in staat gebleken zijn eigen reorganisatie te financieren." De keten van 126 elektronicawinkels was niet meer in staat zijn rekeningen te betalen. Het waren de felle concurrentie en lage winstmarges in de branche die Megapool de das om deden. Met een reorganisatie poogde het bedrijf de kosten op korte termijn te drukken en een aangepaste formule voor de toekomst te ontwikkelen. Dat mocht niet baten. Hieronder is het laatste pamflet van FNV Bondgenoten voor de vakbondsleden bij Megapool op te halen.

DatumDoorkiesnummer
6 april 20040570-512185
Ons kenmerk
RP/LB
Onderwerp
Surséance Megapool

Megapool in surséance, hoe nu verder ??

Beste mensen,

Wij werden, evenals u, afgelopen zondag verrast met de mededeling dat de directie op 5 april 2004 surséance (uitstel van betaling) zou gaan aanvragen bij de Rechtbank te Zutphen. Inmiddels is de aanvraag bij de Rechtbank behandeld en is de surséance van betaling op 5 april 2004 verleend. Daarnaast heeft u van de directie mogen vernemen dat u tot nader order vrijgesteld bent van het verrichten van werkzaamheden voor Megapool. Wel dient u voor werk beschikbaar te zijn, en de kans bestaat dan ook dat u deze week nog door de directie of bewindvoerder wordt opgeroepen om uw werkzaamheden te hervatten.

De bonden betreuren ten zeerste de wijze waarop u bent geïnformeerd door de directie. Temeer daar wij al weken met de directie in overleg zijn over de reorganisatieplannen en omdat wij de afgelopen dagen niet meer door hen geïnformeerd werden. Vandaag, dinsdag 6 april 2004, hebben de vakbonden overleg met de bewindvoerders. Onze inzet zal zijn om zoveel mogelijk werkgelegenheid binnen Megapool veilig te stellen en continuïteit voor de toekomst te bewerkstelligen. Een doorstart vanuit een surséance is voor het personeel (maar ook voor het verkoopconcept Megapool) veel beter dan opnieuw beginnen vanuit een faillissementsituatie!

De bewindvoerder van Megapool nodigt al het personeel van Megapool uit op donderdag 8 april 2004 in de Hanzehof te Zutphen
Hiervoor krijgt u bericht van de bewindvoerder, de heer Brandsma

Op deze bijeenkomst zijn zowel het UWV, alsook de vakbonden aanwezig. Ondergetekende is aanwezig om uw vragen te beantwoorden.

U treft bijgaand een folder aan. Deze folder geeft antwoord op de meest gestelde vragen bij surséance of faillissement.

Met vriendelijke groeten,

Rob Philippo
Bestuurder
E robphil@bg.fnv.nl
F 0570-512215

P.S. de eerder aangekondigde bijeenkomst in De Cantharel te Ugchelen komt hiermee te vervallen.

Bijlage