Ministerie van Buitenlandse Zaken


http://www.minbuza.nl

MINBZ Van Ardenne: 'Vrede Darfur doorbraak'

Persbericht
Ministerie van Buitenlandse zaken

MINBZ: Minister Van Ardenne over vrede Darfur:
'Een absolute doorbraak voor vrede in heel Sudan'

Minister Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking is verheugd met het vredesakkoord dat vanmiddag is gesloten in Tsjaad tussen de Sudanese regering en de rebellen in de Darfur-regio. Volgens minister van Ardenne is dit 'een absolute doorbraak.'
Verwacht wordt dat het accoord een positieve invloed zal hebben voor de vrede tussen de partijen in noord en zuid Sudan, die ook in onderhandeling zijn over vrede.

De Europese Unie, de Verenigde Staten en ook Nederland hebben een belangrijke rol gespeeld bij de vredesbesprekingen over Darfur. Sudan wordt al meer dan 20 jaar geteisterd door een burgeroorlog tussen noord en zuid. Daarnaast wordt er sinds begin 2003 gevochten in de westelijke provincie Darfur.

In januari van dit jaar was Van Ardenne nog op bezoek bij de Sudanese minister van Buitenlandse zaken Ismail. Zij drong aan op een snelle, vreedzame oplossing van het conflict in Darfur. Het overleg leidde ertoe dat de regering van Sudan bereid was tot een staakt het vuren. Tevens drong zij erop aan dat humanitare organisaties toegang krijgen tot het geteisterde Darfur.

Sinds haar aantreden als minister heeft zij op alle fronten geijverd voor de vrede in heel Sudan, bij de rebellen en de Sudanese regering. Zowel tijdens regelmatige bezoeken van de minister aan Sudan als tijdens bezoeken van Sudanese regeringsafgevaardigden aan Nederland, bracht zij het onderwerp naar voren.

In 2002 organiseerde Nederland in Noordwijk een internationale conferentie om de donorgemeenschap in de startblokken te zetten voor het verlenen van wederopbouwhulp zodra de vrede voor het hele land een feit is.

Nederland is bij Sudan betrokken in het kader van het regiobeleid Hoorn Van Afrika. Ons land had voor de hervatting van de oorlog op OS-gebied uitgebreide bilaterale betrekkingen met Sudan, onder meer op het gebied van irrigatie, plattelandsontwikkeling.

Noot voor de redactie,