Gemeente Leiden

Persbericht

Gemeente Leiden maakt afspraken met reders en Stichting Stadsparkeerplan Leiden over toekomst watertaxi

Publicatiedatum: 8 april 2004

Wethouder Alexander Geertsema (Toerisme) heeft vandaag de mediation overeenkomst ondertekend over de toekomst van de watertaxi. Medeondertekenaars van de overeenkomst waren de heren K. Parmentier (rederij Schuitje Vaart), J. Veringa (rederij De Oude Rijn) en C. Verplancke (Stichting Stadsparkeerplan Leiden).

Uitkomst mediationproces

In juni 2001 is de gemeente met de Stichting Stadsparkeerplan Leiden (SSL) overeengekomen dat SSL zorgt voor vervoer over water met watertaxis als natransport voor het parkeren op het Haagwegterrein. Na voorspoedig verloop zou de gemeente de vier watertaxis na vier jaar aan SSL overdragen.

Partijen zijn in de mediation gezamenlijk overeengekomen dat de gemeente de met SSL gesloten overeenkomst over de watertaxi per 1 april beëindigt, één jaar eerder dan vooraf afgesproken. Het economisch eigendomsrecht van twee watertaxis wordt aan SSL overgedragen. De overige twee watertaxis worden tegen marktprijs (taxatie door onafhankelijke partij) verkocht, waarbij SSL het recht heeft één watertaxi te kopen.

SSL heeft de intentie om, in het kader van hun Park & Ride-concept, de watertaxi als aanvulling op hun vervoersaanbod te blijven exploiteren. Hierbij blijft de watertaxi gekoppeld aan het parkeren op het SSL-parkeerterrein Haagweg. Passagiers moeten in het bezit zijn van een parkeerkaart om gebruik te maken van een watertaxi.

Door een extern deskundige wordt een voor alle partijen bindend advies gegeven over het tarief van een vervoerskaartje voor de watertaxi. Dit om oneerlijke concurrentie te vermijden. De kosten van dit onafhankelijke bindende advies worden door alle partijen gezamenlijk gedragen. Verder is afgesproken dat de gemeentelijke rederij Rembrandt wordt verkocht, waarbij SSL niet als koper zal optreden.

Veiligheid

De drukte op het water is in de afgelopen jaren merkbaar toegenomen. Maar voor het stimuleren van het watertoerisme in Leiden is belangrijk dat ook in de toekomst de levendigheid én veiligheid op het water wordt gegarandeerd.

Op korte termijn zal het College van B&W een beleidsregel vaststellen met daarin veiligheidsregels op het water, voor zowel rondvaart als botenverhuur op de Leidse wateren. Met de politie Hollands Midden en de gemeentelijke dienst M&B-Waterbeheer is afgesproken om streng toe te zien op de handhaving en naleving van deze voorschriften.

Deze pagina is gewijzigd op 8-04-2004