Gemeente Amsterdam

"Trossen Los", vrolijke seizoensopening Scheepvaartmuseum 30 maart 2004 - Scheepvaartmuseum
Het seizoen van het Scheepvaartmuseum gaat tijdens de Paasdagen, van 9 t/m 12 april, van start met het evenement Trossen Los. Het is een vrolijk begin van een jaar dat het Scheepvaartmuseum wijdt aan het thema de Ontdekking van de Wereld.

Trossen los
Om te beginnen zijn er de fameuze vaste collectie, de minutieus ingerichte replica van het VOC-schip Amsterdam en een tweetalfascinerende tentoonstellingen. Ons authentieke stoomschip de Brunings maakt in dat weekend meerdere `ontdekkingstochten' door de Amsterdamse haven.

Het museumtheater brengt de première van het stuk Land in zicht en er zijn weer verschillende voorstellingen van het kinderprogramma Voor Spek en Bonen. De bemanning op de Amsterdam is op volle sterkte en op gezette tijden is er een daverende geschutsexercitie. Het programma wordt gecompleteerd met veelzijdige en professionele verhalenvertellers, poppentheater Pierlala met het stuk Visje van de Zee en een oorverdovend meespeelconcert. Met behulp van maar liefst 250 verschillende instrumenten maken bezoekers een muzikale ontdekkingsreis over de hele wereld. Alle details van het programma staan op www.scheepvaartmuseum.nl

Twee bijzondere tentoonstellingen

Het Scheepvaartmuseum herbergt onder andere een tweetal bijzondere tentoonstellingen. In Ship Shapes kan de bezoeker kennis maken met de mysterieuze foto's van de Amerikaanse fotograaf Barry Winiker. Waarbij alles draait om het cruiseschip. In Ontdek het andere Suriname geeft de schilder Robbert Doelwijt zijn eigen kleurrijke kijk op de belevingswereld van de Surinaamse Nederlander.

Een première en een echt stoomschip

In het Paasweekend is het museumtheater weer paraat aan boord van DeAmsterdam. Men speelt de première van het programma Land in Zicht. En jonge bezoekers kunnen kijken naar het succesvolle Voor Spek en Bonen. De Schipper en zijn bemanning leiden jong en oud graag rond langs de geheimen van het levensgrote VOC-schip. Waaronder de brood- en kruitkamer, het matrozenverblijf, de grote kajuit of de kombuis. Op zondag en maandag kan voor E 2,50 worden aangemonsterd op het historische stoomschip de Brunings voor een vaartocht door de Amsterdamse haven.

De wereld over

Trossen los

Veel activiteiten staan dit jaar in het teken van de tentoonstelling De Ontdekking van de Wereld, die op 19 mei wordt geopend. Zo zijn er tijdens het Paasweekend elke dag spannende verhalen te beluisteren uit alle hoeken van de wereld verteld door professionele vertellers. Op zondag en maandag vindt een muzikale wereldreis plaats. Tijdens dat concert kan door de bezoekers worden meegespeeld op meer dan 250 instrumenten uit alle hoeken van de hele wereld. Op vrijdag en zaterdag blijft het poppentheater Pierlala wat dichter bij huis voor de jongste bezoekers met het stuk Visje van de Zee. Een oud sprookje over hebzucht en een wijze les...

De Ontdekking van de Wereld

Het jaar 2004 staat in het Scheepvaartmuseum in het teken van De Ontdekking van de Wereld. Een jaar vol verrassende tentoonstellingen, bruisende evenementen en leuke activiteiten voor jong en oud.

De tentoonstelling De Ontdekking van de Wereld opent op 19 mei. Dit is geen gewone tentoonstelling, maar een belevenis voor het hele gezin. Door een nieuwe en verrassende manier van presenteren beleeft de bezoeker de ontdekking van de wereld op een wel heel avontuurlijke manier.

© Gemeente Amsterdam