Provincie Overijssel

Reconstructie: schop gaat dit jaar nog de grond in

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben kennis genomen van de voorstellen uit het reconstructie uitvoeringsprogramma. Voor negen thema's zijn de beleidsdoelen beschreven met het daarbij benodigde geld voor uitvoering (in totaal EUR 365 miljoen). Het uitvoerinsgprogramma wordt wellicht eind dit jaar definitief, nadat Provinciale Staten het Reconstructieplan hebben vastgesteld.

Deze doelen worden via nieuwe en lopende projecten gerealiseerd. Het uitvoeringsprogramma is gemaakt door de Reconstructiecommissie Salland-Twente en de drie streekcommissies Salland, Noordoost-Twente en Zuidwest-Twente.

Financiering
Nu het uitvoeringsprogramma is opgesteld, kan er een overeenkomst gesloten worden met het Rijk voor de financiering van de verschillende projecten. Het Rijk zal ongeveer 40% van de totale kosten dragen. De overige kosten worden gedragen door de Europese Unie, de locale overheden en het bedrijfsleven. Het provinciebestuur heeft voor deze collegeperiode een extra bedrag van EUR 43.1 miljoen vrijgemaakt voor de reconstructie. GS streven ernaar bij de definitieve vaststelling van het uitvoeringsprogramma ook overeenstemming te hebben bereikt met de betrokken ministeries over hun financiële bijdragen.

Uitvoering
De uitvoering van de reconstructie kan al vanaf dit jaar plaatsvinden via landinrichting of landinrichtingachtige projecten. In een eerder stadium hebben de provincie en het Rijk een zogenaamd urgentieprogramma afgesproken, met het doel om al op korte termijn een begin met de uitvoering van de reconstructie te kunnen maken.

Hiervoor heeft het Rijk voor Overijssel in principe een bedrag van EUR
1 miljoen beschikbaar. Deze middelen zijn bestemd voor duurzame landbouw, EHS, water en varkensvrijezones. Dit jaar zijn er twee projecten uitvoeringsgereed. Het betreft 'De Doorbraak' in Twente en 'Boeren met water' in Olst/Wesepe.

Doorbraak
De Doorbraak is ontstaan vanuit de wens om de Regge te koppelen aan het stroomgebied van de Lolee en de Azelerbeek. De Doorbraak zorgt voor het scheiden van stedelijk en landelijk water. De redenen hiervoor zijn verhoging van de veiligheid, versterking van natuurwaarden door een nieuw in te richten ecologische verbindingszone tussen de Sallandse Heuvelrug en Noordoost-Twente en versterking van de veerkracht van het watersysteem, waardoor in tijden van grote afvoerpieken een extra afvoermogelijkheid ontstaat. De Doorbraak wordt een nieuwe waterloop van circa 25 meter breed en ongeveer 13 kilometer lang.

'Boeren met water' in Olst-Wesepe is een experiment met multifunctioneel grondgebruik. Een deel van de grond van een landbouwbedrijf wordt ingericht als opvanggebied voor water. Hierdoor gaat de gebruikswaarde van deze grond naar beneden. Het experiment moet uitwijzen in welke mate de bedrijfsvoering van een bedrijf wordt verstoord door de andere functie die aan een deel van de landbouwgrond wordt toegekend en op welke wijze de ondernemer kan worden gecompenseerd zodat het ook voor hem aanvaardbaar is.

Toekenning van geld Verschillende gemeenten werken inmiddels projectvoorstellen uit die in de komende jaren uitgevoerd kunnen worden. De provincie is bereid een deel van haar bijdrage in te zetten voor voorfinanciering van rijks- en gemeentelijke bijdragen om daarmee de uitvoering snel op gang te krijgen. Voor concrete projecten heeft de provincie in 2004 ruim EUR 15 miljoen beschikbaar. Dit kan ook dienen voor cofinanciering van Europese middelen.

Leefbaarheid
Inmiddels zijn al enkele projecten in gang gezet die de leefbaarheid van het landelijke gebied versterken. Hiervoor hebben Gedeputeerde Staten een bedrag van EUR 180.000,-- beschikbaar gesteld. Naast leefbaarheidplannen in diverse kernen gaat het om:
- Leveren van producten en diensten op het gebied van wonen, zorg en welzijn via het internet in Dinkelland;
- De Twentse Wegge route. Een wandel- en fietsroute met cultuurhistorische informatie, bewegwijzering en picknickplaatsen in Borne;

- Toegewijd landschap' richt zich op het ontwikkelen van een marketingconcept met aandacht voor vakmanschap, architectuur & landschap, ondernemerschap en landbouw in Salland;
- Onderzoek door een Historisch Informatie Centrum in de gemeente Tubbergen;

- Ontwikkelen van cultuurtoeristisch ondernemen op Havezate De Haere in Olst.



Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2004 Provincie Overijssel