Regering.nl

Ministeries recent
Kamerstukken
9 apr 2004
Van ardenne: 'vrede in darfur is doorbraak'

Het akkoord tussen de Sudanese regering en de rebellen in de westelijke provincie Darfur is volgens minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) een doorbraak in het vredesproces voor heel Sudan.

De minister verwacht dat het akkoord een positieve invloed kan hebben op de onderhandelingen met de overige strijdende partijen in Sudan. In het land woedt al meer dan twintig jaar een burgeroorlog tussen strijdende partijen uit het noorden en zuiden van het land. Sinds begin 2003 werd er ook gevochten in de provincie Darfur.

Nederland, de Europese Unie en de Verenigde Staten hebben een belangrijke rol gespeeld bij de vredesbesprekingen over Darfur. In januari 2004 heeft Van Ardenne tijdens een bezoek aan Sudan nog aangedrongen op een snelle, vreedzame oplossing van het conflict. Ook bepleitte zij de toegang voor hulporganisaties tot de geteitesterde provincie. In 2002 heeft Nederland in Noordwijk een internationale donorconferentie voor Sudan georganiseerd voor de wederopbouw van het land.

De Nederlandse betrokkenheid bij Sudan vloeit voort uit het regiobeleid voor ontwikkelingssamenwerking, dat zich onder meer richt op de Hoorn van Afrika. Voor het uitbreken van de oorlog ondersteunde Nederland meerdere ontwikkelingssamenwerkingsprojecten in Sudan, bijvoorbeeld op het gebied van irrigatie en plattelandsontwikkeling.

Bron:



Zie het origineel
Persbericht ministerie van BZ

Zie ook:
13 nov 2003
Nederland stimuleertvredesproces in Sudan
16 dec 2002
Nederland helpt bij vredesproces Sudan


© 2002-2003 Rijksvoorlichtingsdienst