ANBO

Stand van zaken Thuiszorg

Meer informatie over beschikking en factuur thuiszorg? In maart gaan de rekeningen van de eigen bijdrage thuiszorg op de mat vallen. Cliënten van thuiszorgorganisaties ontvangen de komende weken de beschikking en de factuur over hun eigen bijdrage. Het ministerie van VWS heeft laten weten dat zij daarover informatie kunnen inwinnen bij het Centraal Administratiekantoor (CAK), de thuiszorgorganisaties en Postbus 51. Deze organisaties zijn daarop voorbereid en uitgerust met een programma. Hiermee kunnen ze bepalen of iemand recht op teruggave van bijzondere ziektekosten door de belastingdienst heeft.

Onderzoek
Het onderzoek naar thuiszorg van Staatssecretaris Ross gaat van start. In CSO verband heeft de ANBO in een brief aangedrongen ook de vraaguitval - mensen die niet opzeggen maar áfzien van gebruik - in het onderzoek te betrekken.

Inventarisatie ANBO
Eind januari hebben we afdelingen gevraagd om te inventariseren waar de kostenstijging van de thuiszorg toe heeft geleid. Er zijn ruim 50 reacties binnengekomen. Naast de terechte klacht dat de tijd eigenlijk te kort was om de leden te bereiken - zijn de belangrijkste punten die door de afdelingen worden aangegeven:


- mensen zeggen thuiszorg in het algemeen niet op, en als ze het doen betreft het de huishoudelijke hulp.


- deze wordt in een aantal gevallen vervangen door een zwartwerker, of het aantal uren wordt gehalveerd om kosten te besparen.


- de combinatie van diverse kostenstijgingen maakt het mensen moeilijk, het leidt steeds meer tot stille armoede: sommigen eten liever minder dan het koekje bij de thee voor de visite weg te laten.


- medicijnen die niet of niet langer vergoed worden, wordt als stevige kostenpost genoemd.


- andere aandachtspunten: er wordt te weinig gewezen op de mogelijkheden van de bijzondere bijstand voor mensen met lage inkomens, daardoor ontstaat onnodige onrust.

De reacties van de afdelingen, de leden, en die bij de raadslijn zijn ontvangen, zullen de komende periode dienen als "verhalen achter de cijfers". Onze hartelijke dank voor die afdelingen die zo snel meegewerkt hebben aan deze peiling.

Meldactie NPCF:
Het NPCF (Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie) houdt in samenwerking met Stichting de Ombudsman van 8 tot 15 maart een meldactie over de hogere eigen bijdrage voor thuiszorg. De NPCF bundelt de meldingen en brengt ze onder de aandacht van de regering. U kunt bellen of mailen tot en met 15 maart van 10.00-16.00 uur. Bel (035) 67 22 777 of mail: www.stichtingdeombudsman.nl