ANBO

Sollicitatieplicht 57,5 moet na 1 jaar vruchteloos solliciteren vervallen

Verkorte weergave van onze ingezonden brief aan landelijke media naar aanleiding van het debat in de Tweede Kamer over de sollicitatieplicht voor mensen van 57,5 en ouder.

Sinds afgelopen 1 januari moeten mensen van 57,5 en ouder weer solliciteren omdat de vrijstelling voor hen om actief te solliciteren, is afgeschaft. De Tweede Kamer heeft bedacht dat vrijstelling gegeven moet worden aan mensen die vrijwilligerswerk doen of mantelzorg bieden. De ANBO voor 50-plussers vindt dat een halfbakken oplossing.

Aanvullende eis onnodig
De Tweede Kamer bleek deze week grote moeite te hebben met de afschaffing van deze vrijstelling. Voorgesteld werd de regeling zodanig aan te passen, dat iemand na een jaar vruchteloos solliciteren alsnog de vrijstelling krijgt. Dat is een redelijk voorstel. Na een dergelijk jaar van afwijzingen wordt de plicht een zware last.

Een aantal politieke partijen wenst echter niet zonder meer een vrijstelling na een jaar vruchteloos solliciteren. Vereist wordt daarnaast, dat de oudere werkloze vrijwilligerswerk of mantelzorg verricht.

Een dergelijke aanvullende eis vinden we om verschillende redenen niet nodig en niet nuttig.

*

* De sollicitatievrijstelling is ooit voortgekomen uit de veronderstelling dat jarenlang solliciteren zonder succes een grote invloed heeft op iemands geestelijk welbevinden. Men begint niet makkelijk met het opbouwen van een nieuw leven.
* Van deze leeftijdscategorie is bekend dat een groot percentage al vrijwilligerswerk en/of mantelzorg verricht. Dus waarom niet als prettige bijkomstigheid vaststellen dat de ontheffing van de sollicitatieplicht een bijdrage levert aan het vrijwilligerswerk en aan de mantelzorg?

* Niet onbelangrijk is de wijze waarop de eis vertaald gaat worden in beleid en regelgeving. Hoeveel uur vrijwilligerswerk en mantelzorg zou moeten worden verricht om voor de vrijstelling in aanmerking te komen? Hoe moet de oudere werknemer het recht geldend maken, met andere woorden aan welke administratieve eisen moet voldaan worden? Moeten verklaringen van de organisatie van het vrijwilligerswerk worden overlegd, of door degene die de mantelzorg ontvangt? Het is zeer de vraag of de oudere werknemer dan niet eieren voor zijn of haar geld kiest: dan maar liever wekelijks een standaardmatige sollicitatie de deur uitdoen
* Kan de energie die gemoeid is met een dergelijke aanvullende voorwaarde niet beter ingezet worden om bedrijven en instellingen bewuster te maken van de mogelijkheden van effectief leeftijdsbewust personeelsbeleid, waarbij ook plaats is voor de ervaring en kennis van oudere werknemers.

Kortom, de beperking van de sollicitatieplicht tot het eerste jaar van werkloosheid vinden we prima; maar graag zonder extra eisen!