Socialistische Partij

Woonbootbewoners rechteloos: huurverhoging tot 400%


09-04-2004 * De SP heeft de minister van VROM en de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat opheldering gevraagd over de willekeur die woonbootbewoners soms tot 400% huurverhoging bezorgd. Kamerlid Krista van Velzen constateert dat woonbootbewoners nergens terecht kunnen voor hun woonrecht. Zij zijn overgeleverd aan diverse verschillende instanties. "Woonbootbewoners moeten eenzelfde huurbescherming hebben als mensen die in huizen wonen, en niet afhankelijk zijn van de grillen van een Hoogheemraadschap."

Het ministerie van VROM heeft enkele jaren geleden het woonbotenbeleid gedelegeerd naar lagere overheden. Meestal houden gemeentes zich bezig met alles wat met woonboten te maken heeft. Maar ook hoogheemraadschappen kunnen huur vragen voor ligplaatsen voor woonboten.

Het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht, dat in financiële problemen is gekomen door de dijkdoorbraak in Wilnis, verhoogt de huur voor ligplaatsen van woonboten met ruim 400 procent. De huur stijgt door de verhoging van EUR 3,45 per vierkante meter naar EUR 11,00 (met indexering en BTW tot EUR 15,00), ruim drie keer hoger dan de huur voor een woonbootbewoner in het hartje van Amsterdam. Voor veel woonbootbewoners is dit niet te betalen.

"Wonen op het water dreigt het exclusieve recht van rijken te worden en gewone woonbootbewoners worden de wal opgejaagd," concludeert Van Velzen. "Daar moeten we desnoods vanuit Den Haag een stokje voor steken."