NATIONAAL FONDS OUDERENHULP

Alarmsysteem tegen oplichting ouderen

Het Nationaal Fonds Ouderenhulp (NFO) denkt dat in Nederland ouderen op grote schaal opgelicht en bedreigd worden. Verschillende onderzoeken laten zien dat ouderen in toenemende mate het slachtoffer van worden. Volgens recent Engels onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Engelse ouderenorganisatie Help the Aged, worden jaarlijks 180.000 ouderen in Engeland slachtoffer van babbeltrucs. De onderzoekers gaan zelfs van het dubbele uit, omdat bijna 40% van de ouderen geen aangifte doet.

Een tweetal verkennende onderzoeken uitgevoerd in opdracht van het Programma Politie en Wetenschap laat zien dat er ook in Nederland aanwijzingen zijn dat ouderen in toenemende mate slachtoffer worden van oplichting en bedreiging. Hoe groot de omvang van de oplichting en bedreiging is, moet blijken uit een breder vervolgonderzoek, waarvoor financiële middelen gezocht worden. Daarnaast roept het NFO ouderen op om toch vooral aangifte te doen na oplichting, omdat hun aangiftebereidheid ook in Nederland erg laag is. Ouderen blijken geen vertrouwen te hebben dat de politie daadwerkelijk iets met de aangifte doet. Daarnaast schamen zeUit de verkennende studies blijkt dat het feitelijk slachtofferschap van ouderen bij andere vormen van geweld erg laag is.

Het Nationaal Fonds Ouderenhulp biedt, vooruitlopend op de resultaten van het vervolgonderzoek, vanaf 1 mei de nieuwe alarmeringsdienst SeniorLink aan, die oplichting van ouderen tegen gaat. In Apeldoorn mogen 150 ouderen er gedurende een half jaar gratis gebruik van maken. Via een intercom bij de voordeur, geïnstalleerd door het bedrijf Attendo, kunnen de oudere en de centrale elkaar bellen om bij twijfel de persoon bij de voordeur na te trekken of de politie in te seinen. Daarnaast luistert een medewerker van de centrale met het gesprek mee, indien dat gewenst is. Attendo heeft afspraken gemaakt met de politie en de nutsbedrijven, zodat ouderen snel geïnformeerd kunnen worden wie er aan de deur staat.

Het is volgens het NFO ook belangrijk om ouderen weerbaarder te maken. Daarom ondersteunt het Nationaal Fonds Ouderenhulp de cursus .Fit en Veilig. van de Judobond, waar ouderen door middel van judo afweer- en valtechnieken leren. De cursus start eind april op Judoscholen.