Gemeente Heeze-Leende


Bestuursovereenkomst belangrijke stap voor de reconstructie

Op 1 april ondertekenden de vertegenwoordigers van gemeenten en de provincie Noord-Brabant de eerste bestuursovereenkomst in het kader van de reconstructie van het landelijk gebied in Brabant.

Met deze ondertekening zetten gemeenten en provincie een flinke nieuwe stap in de richting van de vaststelling en uitvoering van de revitalisering van het landelijk gebied in Noord Brabant. De herinrichting van het landelijk gebied omvat maatregelen voor onder meer waterkwaliteit, beekherstel, natuur- en landschapsinrichting en beheer, recreatie en toerisme en de economie van het landelijk gebied.

De betrokkenheid van alle gemeenten bij de totstandkoming en uitvoering van de reconstructieplannen is essentieel. Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor een deel van de maatregelen waarover in de reconstructie afspraken worden gemaakt. Zij zijn nauw betrokken bij maatregelen die bijvoorbeeld waterschappen en provincie nemen. Met de bestuursovereenkomst wordt geregeld dat voorafgaand aan het inwerkingtreden van het reconstructieplan gemeenten en provincie gezamenlijk zorg dragen voor een gecoördineerde voorbereiding van de reconstructieplannen en dat er geen ontwikkelingen komen die de realisatie van de reconstructie zouden kunnen frustreren. De bestuursovereenkomst bevat daartoe afspraken over onder meer planschadevergoedingen, vrijstelling bestemmingsplannen en handhaving milieuregels.

De belangrijke rol van gemeenten is tot uitdrukking gebracht in de reconstructiewet (2002). De wet schrijft voor dat Gedeputeerde Staten, voorafgaand aan de opstelling van het reconstructieplan, met de besturen van de betrokken gemeenten en waterschappen een bestuursovereenkomst sluiten omtrent de wijze waarop de betrokkenheid van gemeenten en waterschappen bij de totstandkoming en uitvoering van het reconstructieplan gewaarborgd zal zijn, alsmede de wijze waarop de afstemming voor de vaststelling of herziening van bestemmingsplannen zijn gewaarborgd. De bestuursovereenkomst met de waterschappen is op 21 februari 2003 getekend. Nu volgt de bestuursovereenkomst met gemeenten. De overeenkomst die nu wordt gesloten heeft betrekking op de planvoorbereiding en vaststelling. Deze overeenkomst zal voorjaar 2005 worden gevolgd door een overeenkomst van provincie en gemeenten over de uitvoering van de reconstructie. Het voorbereidend overleg hierover is inmiddels gestart.
De revitalisering is voorbereid door zeven regionale reconstructiecommissies, waaraan waterschappen, ZLTO, BMF en ook de gemeentebesturen uit die regio deelnemen. De regionale commissies hebben hun eerste conceptplannen vastgesteld en raadplegen momenteel hun achterban en de streek over hun plannen.