Gemeente Nijmegen

Gemeente moet miljoenen bezuinigen

belangrijke speerpunten blijven overeind -

De gemeente gaat de komende jaren flink bezuinigen. Het college van burgemeester en wethouders verwacht aanzienlijk minder geld van het Rijk te ontvangen. Het college stelt de gemeenteraad voor komend jaar 3 miljoen te bezuinigen. Dit bedrag loopt op tot in totaal bijna 11 miljoen in 2008. Ongeveer de helft van dat bedrag wordt binnen de eigen organisatie opgebracht. Een aantal maatschappelijke instellingen en de Nijmeegse podia zullen minder subsidies krijgen. Verder wil de gemeente sommige diensten stopzetten. Door al deze maatregelen heeft zij ook op de langere termijn een gezonde financiële basis. De speerpunten van dit college zullen gespaard blijven.

Het college wil de burgers zoveel mogelijk ontzien en houdt een groot deel van de bezuinigingspijn binnenshuis. Wel stellen B en W de raad voor subsidies van enkele culturele en welzijninstellingen te korten. Het college hoopt dat de instellingen door nieuwe ontwikkelingen, lagere huisvestingskosten en een efficiëntere bedrijfsvoering deze bezuiniging zelf kunnen opvangen. Daarmee kunnen de gevolgen voor de gebruikers tot een minimum beperkt blijven.

Deze ook voor het college pijnlijke keuze maakt het wel mogelijk een groot aantal bestuurlijke speerpunten overeind te houden.

Zo blijven het jeugd- en onderwijsbeleid, de maatschappelijke opvang en verslavingszorg, integrale veiligheid en inburgering grotendeels gespaard. Voor de stad en inwoners belangrijke projecten, zoals de woningbouw in Koers West en de Waalsprong gaan ook gewoon door. De budgetten voor het minimabeleid en de gesubsidieerde arbeid blijven intact ondanks de bezuinigingen van het Rijk op deze terreinen.

Het werk in de wijken en de kwaliteit van de openbare ruimte blijven voorrang hebben: een schone en veilige leefomgeving is een belangrijk speerpunt van het gemeentebestuur.

Miljoenen bezuinigen zonder dat de stad dit merkt, is onmogelijk. Er wordt bespaard op de bewaking van de gratis fietsenstallingen. Enkele fietspaden en busbanen, die nog in studie zijn, zullen later of niet worden aangelegd. Ook zal er minder geld naar de GGD en schoolbegeleidingsdienst gaan. En de tarieven van parkeervergunningen voor de tweede auto gaan omhoog. De overige gemeentelijke belastingen en tarieven, waar alle huishoudens mee te maken hebben, stijgen slechts met de prijsindex. Een uitzondering geldt voor de rioolheffing, die voor de eigenaren met circa 25,- per object toeneemt.

Een groot deel van de bezuinigingen wordt gevonden in de gemeentelijke organisatie. De ambtelijke organisatie slankt door deze bezuiniging met ongeveer 80 formatieplaatsen af. Tot inkrimping van zo'n 70 formatieplaatsen, was al eerder besloten.

Dit kan door efficiënter werken, minder leidinggevenden en een bundeling van de facilitaire ondersteuning van de organisatie. Daarnaast huurt de gemeente minder externe diensten in en stoot taken af. Welke dat zijn, is nu nog niet precies bekend. Eerder heeft de gemeenteraad wel al enkele beleidsterreinen aangewezen, waar het college op kan bezuinigen. Daarbij hanteren B en W als uitgangspunt de uitvoerende ambtenaren zoveel mogelijk buiten schot te laten en vooral naar de beleidsambtenaren te kijken. De interne bezuiniging wordt in eerste instantie gerealiseerd via natuurlijk verloop en herplaatsing; gedwongen ontslagen zijn vooralsnog niet aan de orde.

Naast het bezuinigingen op de eigen uitgaven krijgt de gemeente ook te maken met het verminderen van rijksgelden in het kader van het Grotestedenbeleid en het Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid. Zo gaat Onderwijs en Jeugd er in de periode 2005-2009 in totaal ruim 3,6 miljoen op achteruit. Maatschappelijke Zorg en Dienstverlening enkele miljoenen en integraal jeugdbeleid circa 7,5 ton. Dit leidt in sommige gevallen tot het (eerder) afbouwen van projecten. Zo zal de komende jaren de volwasseneneducatie grotendeels verdwijnen. Ook Bouwen en Wonen en Openbare Ruimte moet het de komende periode met de helft minder Grotestedenbeleidgeld doen. Dit heeft onder andere consequenties voor de stedelijke vernieuwing, de bouw van goedkope woningen en geluidssanering.

De gemeenteraad buigt zich 19 en 26 mei over de voorstellen. Voor die vergaderingen houdt de gemeenteraad een hoorzitting over de perspectiefnota en de bezuinigingsvoorstellen op 22 april. Deze begint om 16.00 uur. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de griffie@nijmegen.nl.

bestand ophalen Perspectiefnota 2005-2008 Klik op het PDF-icoontje om de ´Perspectiefnota (316 kB)´ te openen. bestand ophalen Meerjaren Ontwikkelingsprogramma 2005-2009 Klik op het PDF-icoontje om het ´Meerjaren Ontwikkelingsprogramma ´MOPIII´, over de besteding van GSB- en GSO-gelden (316 kB)´ te openen.
bestand ophalen Bijlagen 3, 4 en 5 van MOPIII Klik op het PDF-icoontje om de bijlagen van MOPIII te openen. bestand ophalen Verslag Taskforce Anders Bezuinigen Klik op het PDF-icoontje om het ´verslag van de Taskforce Anders Bezuinigen (193 kB)´te openen.