Amsterdam RAI

BouwRAI 2004
8 apr 2004

NIEUWE INITIATIEVEN BOUWRAI SUCCESVOL

Zowel bezoekers als exposanten zijn positief over de nieuwe activiteiten op BouwRAI 2004. Dit vakevenement, gericht op de ontwikkeling van woning-projecten, heeft zich sterk gemaakt voor de uitwisseling van kennis en ervaringen. Dat heeft geresulteerd in initiatieven als Projectpleinen, excursies, thema-paviljoens, beurstheaters en architectuurpresentaties. Van de bezoekers die deze bezochten, hadden gemiddeld negen op de tien een positief oordeel over de toegevoegde waarde van deze activiteiten. De andere opzet van het vakevenement is daarmee geslaagd. BouwRAI 2004, die plaats vond van 30 maart tot en met april in Amsterdam RAI, telde 16.831 bezoekers en 350 exposanten.

Beoordeling door exposanten
Ook de betrokken partijen zijn enthousiast over de nieuwe formule. Zo hadden de Projectpleinen tot doel ervaringen over projecten te delen met bezoekers. Aedes heeft het Projectplein Aedes Corporatiehuis neergezet met toonaangevende projecten van woningcorporaties. Willem van Leeuwen, directeur Aedes vereniging van woning-corporaties: Wij vinden de nieuwe opzet zeer geslaagd. Het is een goede basis voor BouwRAI 2006. Ook SEV, coördinator van het IFD Bouwen Projectplein ziet toekomst in de Project-pleinen. Paul van der Kraan van SEV: De Projectpleinen zijn een goede vorm om verwante projecten te presenteren. Bezoekers vinden zo op één plek een interessant overzicht van projecten binnen een thema. Dat maakt de aantrekkingskracht groot. Het laatste Projectplein gaf het thema Wonen en Zorg inhoud. Gerdienke Ubels van participant Arcares vindt de Projectpleinen een goed concept. Op het Projectplein hebben we vooral architecten, woningcorporaties en gemeenten ontmoet. Zij waar-deerden de specifieke aandacht voor het thema Wonen en Zorg. Verder waren er meer architectenpresentaties zoals het Architectenpaviljoen opgezet door Architectenweb. Door als collectief op te treden hebben de betrokken bureaus veel belangstelling gekregen van opdrachtgevers, aldus Martijn Postmus van Architectenweb.

Bezoekersprofiel
In profiel komen de bezoekers van BouwRAI 2004 overeen met die van de vorige editie. Het bezoekersaantal ligt iets lager dan twee jaar geleden door de uitvaart van Prinses Juliana op de openingsdag van BouwRAI. Het merendeel van de bezoekers was afkomstig van projectontwikkelaars, bouwers, woningcorporaties, advies- en architectenbureaus en overheid. De helft is daar eind- of medebeslisser. De intentie om projecten uit te voeren is ongewijzigd in vergelijking met BouwRAI 2002. Zes op de tien bezoekers zien dat binnen een jaar gebeuren. Daarbij gaat het bij de helft om een bedrag van boven de 2,5 miljoen euro.

Volgende editie
BouwRAI is een tweejaarlijks evenement, de volgende editie vindt plaats van 4 tot en met 7 april 2006. Eerder vindt in Amsterdam RAI de vakbeurs voor de openbare ruimte plaats: Urban Design 2005, namelijk van 26 tot en met 28 april 2005.

Amsterdam, 9 april 2004


---
Noot voor de redactie /