Socialistische Partij

Eurofractie SP in het geweer tegen afluisterschotels


09-04-2004 * Europarlementariƫr Erik Meijer (SP) heeft in Brussel aan de bel getrokken over de bouw van 22 afluisterschotels in het Groningse Zoutkamp. Volgens Meijer wordt het belang van de privacy veel te achteloos aan de kant geschoven. "Zelfs de gesprekken tussen oma en kleinkinderen worden onderschept. Nederland wordt steeds meer een afluisterstaat."

De SP benadrukt dat hier geen sprake is van gericht afluisteren na een verdenking. "Niet alleen verdachte communicatie wordt afgetapt, maar bijna alle communicatie, dus ook babyfoons en telefoontjes tussen oma en haar kleinkinderen. Het idee van `Big Brother is watching you' is zo langzamerhand realiteit geworden."

Meijer is ook bang dat de gegevens misbruikt gaan worden als handelswaar, bijvoorbeeld ten behoeve van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Dit wordt in militaire kringen al openlijk toegegeven. "Het afluisteren wordt op geen enkele manier gecontroleerd," zegt Meijer. "Ik vraag me af hoe dat te rijmen valt met de Nederlandse en Europese regelgeving op het gebied van de privacy."

Met het afluisterstation in Zoutkamp wordt Nederland naar verhouding het land met de grootste afluistercapaciteit ter wereld. Eerder was er al een hoop commotie over EU-deelname aan het wereldwijde afluistersysteem Echelon. Het Europees Parlement sprak daarover enkele jaren geleden haar afkeuring uit. De SP is bang dat we steeds verder afglijden naar een Afluisterstaat. "Onder het mom van terrorismebestrijding worden tegenwoordig veel te gemakkelijk grenzen overschreden bij het verzamelen van inlichtingen. Terwijl het rendement van dit soort afluisterpraktijken erg laag is, omdat terroristen uit zelfbescherming heel andere communicatiemiddelen gebruiken. Ondertussen blijft van enige privacy geen snars meer over."