NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


09.04.2004
Ziekenhuizen willen prestatiecontract met minister

NVZ vereniging van ziekenhuizen wil met minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en met Zorgverzekeraars Nederland (ZN) een prestatiecontract sluiten. Dit contract verbindt ziekenhuizen meer zorg te leveren dan het budget toelaat. De sector wil tot 2007 een jaarlijkse extra productiestijging van 1% realiseren. Dit sluit aan bij de verbetering die ziekenhuizen de afgelopen jaren al hebben gerealiseerd.

Door het initiatief te nemen voor een prestatiecontract levert de NVZ een bijdrage aan de doelstelling van het kabinet om het begrotingstekort niet verder te laten oplopen.

De ziekenhuissector is bereid hiervoor zijn verantwoordelijkheid te nemen, maar wil voorkomen dat bezuinigingen gevolgen hebben voor de patiëntenzorg.

De NVZ wil dat in het prestatiecontract meerjaren-afspraken komen te staan over het budgettair kader zorg (BKZ) tijdens de rest van de kabinetsperiode. Ook zou het contract de afspraak moeten bevatten dat de prestaties van de ziekenhuizen op peil blijven binnen de zogeheten Treeknormen. Deze normen hebben onder meer betrekking op wachtlijsten.

Om de toenemende vraag naar (ziekenhuis)zorg te beantwoorden, gaan ziekenhuizen landelijk jaarlijks 1% meer productie leveren bovenop het beschikbare budget. Dit moet het uitgangspunt zijn voor onderhandelingen op instellingsniveau. Zorgverzekeraars en ziekenhuizen moeten bij het maken van regionale (productie)afspraken rekening houden met plaatselijke omstandigheden, zoals al gerealiseerde doelmatigheid en regiogebonden vraag.

Ziekenhuizen zijn samen met het Ministerie van VWS in het kader van het traject Sneller beter al actief betrokken bij het verbeteren van kwaliteit en doelmatigheid. Besparingen die hieruit voortvloeien, maken meer zorgproductie mogelijk met een gelijkblijvend budget. Daarnaast willen ziekenhuizen in het prestatiecontract afspraken maken over vermindering van administratieve lasten en het wegwerken van doublures in toezicht en rapportage-verplichtingen.

Zijn de Minister en de zorgverzekeraars bereid mee te werken aan een prestatiecontract, gaat de NVZ over de invulling hiervan met deze partijen om de tafel zitten. De ziekenhuis-vereniging wil met hen een procedure afspreken over een verdere uitwerking op regionaal niveau en afspraken maken over de bewaking van de afspraken.