Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken
en WerkgelegenheidDirectie
Communicatie

09 april 2004

Nr. 04/084

Krantenwijk gaat niet ten koste van schoolprestaties 15-jarige bezorgers

Jonge bezorgers van ochtendkranten presteren niet slechter op school dan scholieren die geen kranten rondbrengen. Ze blijven niet vaker zitten en beide groepen halen op hun overgangsrapport gemiddeld dezelfde cijfers. Ook is een krantenwijk niet nadelig voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Krantenbezorgers doen het op verschillende terreinen juist beter dan niet-bezorgers.

Dit blijkt uit een representatief onderzoek dat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft laten uitvoeren door het Instituut voor Toegepaste Sociale Wetenschappen van de Katholieke Universiteit Nijmegen. In het onderzoek zijn de schoolprestaties van 15-jarige dagbladbezorgers vergeleken met die van leeftijdgenoten zonder krantenwijk.

In Nederland mogen 15-jarigen vanaf 6 uur s ochtends kranten bezorgen. Volgens het Europees Comité voor Sociale Rechten van het zogeheten Europees Sociaal Handvest is dit niet in overeenstemming met dit internationale verdrag. Hierin is onder meer vastgelegd dat leerplichtige jeugdigen geen werk mogen doen dat hen belet ten volle onderwijs te volgen. Om te kunnen beoordelen of Nederland op dit punt de regelgeving moet aanpassen, is Nederland door het Regeringscomité van het Europees Sociaal Handvest gevraagd te kijken of het bezorgen van ochtendkranten van invloed is op de schoolprestaties van de betreffende 15-jarigen. Met dit onderzoek voldoet Nederland aan het verzoek. De onderzoeksresultaten zullen worden opgenomen in de volgende rapportage van de Nederlandse regering over de nakoming van het Europees Sociaal Handvest, die naar de Raad voor Europa zal worden verstuurd.

Uit het onderzoek blijkt dat krantenbezorgers hun huiswerk doelmatiger doen dan niet-bezorgers. Ze halen vergelijkbare resultaten terwijl ze gemiddeld een kwartier minder tijd besteden aan huiswerk en er minder over klagen. Verder spijbelen ze minder, komen minder vaak te laat en zijn minder vaak ziek. Ook hechten krantenbezorgers (nog) meer waarde aan hard werken en diploma s om wat te bereiken in het leven. De onderzoekers komen tot de conclusie dat krantenbezorgers ambitieuzer zijn. Uit het onderzoek blijkt verder dat leraren enige vooroordelen hebben over het bezorgen van ochtendkranten. Een groot deel meent dat het ten koste gaat van concentratie en schoolprestaties. Gevraagd naar een oordeel over leerlingen die kranten bezorgen, zien ze echter weinig verschillen met niet-bezorgers.

In totaal bezorgen in Nederland ongeveer 4500 15-jarigen kranten, van wie 3400 een ochtendkrant. Dit betreft degenen met een bezorgovereenkomst. Mogelijk bezorgen feitelijk meer 15-jarigen een ochtendkrant, namelijk als invaller voor een ander. Onderzoek `Vroege vogels`