Politie Friesland

Politieberichten van 08/04 13.00 uur t/m 09/04 07.00 uur

Fryslân 09-04-2004 - Voor meer informatie kunt u tussen 07.00 uur en 15.00 uur bellen met Bureau Communicatie via 0900 - 8844.

Leeuwarden: diefstal haspel
Tussen donderdag 11 maart 14.00 uur en maandag 15 maart 10.00 uur werd een haspel met laagspanningskabel weggenomen aan de Alddiel. De haspel met draad heeft een waarde van E 800.000,-- en is eigendom van de Nuon. Omdat de haspel behoorlijk zwaar is, moet er groot materieel aan te pas gekomen zijn om de haspel te verplaatsen. Een 42-jarige inwoner van Holwerd deed aangifte.

Fryslân: onder invloed
De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Alle bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Heerenveen: Rottumerweg, donderdag 17.20 uur, 30-jarige inwoner van Lemmer, 275 ug/l, rijverbod 1 uur, automobilist.

Burgum: Oude Commissieweg, vrijdag 01.10 uur, 33-jarige inwoner van Oldekerk, 910 ug/l, rijverbod 11 uur, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

Drachten: Zuidkade, vrijdag 03.15 uur, 22-jarige inwoner van Drachten, 450 ug/l, rijverbod 4 uur, automobilist. De bestuurder kreeg tevens een proces-verbaal voor het rijden zonder rijbewijs en een verlopen APK.

Haskerhorne: Haulsterweg, vrijdag 01.45 uur, 38-jarige inwoner van Sint Johannesga, 745 ug/l, rijverbod 9 uur, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

Burgum: Schoolstraat, vrijdag 00.05 uur, 20-jarige inwoner van Burgum, 345 ug/l, rijverbod 2 uur, automobilist.

Bolsward: diefstal uit garage
Woensdag werden tussen 10.00 uur en 11.00 uur diverse spullen uit een garage weggenomen aan de Vossepole. Er werd een draagbare radio, een verrekijker, een meetlint, een bruin lederen pet, een verbanddoos, een zwart kabelslot en een sleepkabel weggenomen. De 70-jarige eigenaar had de kanteldeur van de garage een korte tijd open staan waardoor de garage onbeheerd was. De eigenaar deed aangifte van diefstal.

Drachten: inbraak sportcomplex
Tussen maandag 22.00 uur en donderdag 14.00 uur werd ingebroken in een gebouw van de rugbyclub aan de het Schuttersveld. Er werden twee hometrainers, twee halterbankjes en een aantal gewichten weggenomen. Men kwam het gebouw binnen door een raam in te slaan. De beheerder van het gebouw deed aangifte.

Makkum: rookontwikkeling in kerk
Donderdag verleende de politie assistentie aan de brandweer tijdens een brandmelding in de kerk aan de Kerkstraat. Er raakte niemand gewond. Toen de hulpdiensten ter plaatse waren hing het interieur van de kerk vol rook. De brandweer inspecteerde het gebouw en ontdekte dat de rookontwikkeling veroorzaakt werd door de compressor van het orgel. Het apparaat was oververhit geraakt. Door de tijdige melding van een 61-jarige inwoner van Makkum werd erger voorkomen.

Leeuwarden: fietser gewond
Donderdag raakte om 09.15 uur een 20-jarige fietser uit Leeuwarden aan de Aldlansdyk gewond. Het slachtoffer werd per ambulance naar het MCL-Zuid gebracht. Hij liep gezichtsletsel en ernstige schade aan zijn gebit op. De fietser was over de kop geslagen doordat een tas die aan het stuur hing tussen de spaken van het voorwiel kwam.

Zwaagwesteinde: aanrijding met letsel
Donderdag raakte om 15.30 uur een automobiliste aan de Bovenweg gewond tijdens een aanrijding met een autobus. Het 72-jarige slachtoffer uit Gorredijk werd per ambulance naar het ziekenhuis Sionsberg Talma te Dokkum gebracht. Over het letsel zijn geen bijzonderheden bekend. De aanrijding ontstond toen de bestuurster over de Rondweg richting Damwoude reed. Een 52-jarige buschauffeur uit Gytsjerk stond met zijn lijndienstbus voor de kruising te wachten om over te steken richting Veenwouden. Uit de richting van Veenwouden naderde een tweede lijndienstbus. De buschauffeur merkte de personenauto van de automobiliste niet op en een aanrijding was het gevolg. De bus botste met de voorzijde tegen de rechter zijkant van de personenauto. Deze auto was total loss, het kenteken werd in beslag genomen. Het autowrak werd door een bergingsbedrijf afgevoerd.

Leeuwarden: fietser mishandeld
Donderdag werd om 15.30 uur een 44-jarige fietser uit Leeuwarden aan de Bleeklaan mishandeld door een automobilist. De fietser reed over de Bote van Bolwertstraat. Ter hoogte van de rotonde met het Zuidvliet kreeg hij geen voorrang van een 36-jarige automobilist uit Leeuwarder. Hierdoor raakte de fietser in onbalans en viel hij met zijn hand tegen de auto aan. Even later werd de fietser door de automobilist ingehaald die hem een klap in het gezicht gaf. Daarnaast trapte de man tegen de fiets aan. Het slachtoffer liep een pijnlijk gezicht op. Ook werd het achterwiel van de vrije nieuwe fiets vernield. Agenten konden de automobilist korte tijd daarna aanhouden. De verdachte werd naar het bureau gebracht om verhoord te worden. De fietser deed aangifte.

Tzum: hennepplantage opgerold
Op donderdag werd om 10.00 uur een hennepkwekerij aan de Voorstraat opgerold. De actie werd in samenwerking met het Nuon en Fryslân Miljeu uitgevoerd. In totaal werden er 402 hennepplanten, lampen en overige kwekerijmaterialen in beslag genomen en vernietigd. Nuon stelde vast dat er op illegale wijze stroom afgetapt was. De bewoner van het pand moet nog verhoord worden. De politie stelt een onderzoek in.

Buitenpost: rijbewijs ingevorderd
Vrijdag werd om 00.10 uur het rijbewijs ingevorderd van een 55-jarige automobilist uit Kollum. De verdachte reed op de Lauwersmeerweg 154 kilometer per uur terwijl 80 kilometer per uur is toegestaan.

Leeuwarden: woningbrand
De politie verleende om 17.00 uur assistentie aan de brandweer tijdens een woningbrand aan het Hagendoornplein. Een van de bewoners, een 39-jarige inwoonster van Leeuwarden, werd per ambulance naar het MCL-Zuid te Leeuwarden gebracht in verband met klachten aan luchtwegen/longen. De brand was in een van de slaapkamers ontstaan. De brandweer had het vuur snel onder controle. Waarschijnlijk was kortsluiting in een verlengsnoer de oorzaak van de brand.

Drachten: bedrijfsinbraak
Vrijdag werd om 04.05 uur ingebroken in een garage aan Het Blauwgras. Er werd een grote hoeveelheid rookwaren weggenomen. Men kwam het pand binnen door een ruit naast de toegangsdeur in te gooien met een stoeptegel. Er moet nog aangifte gedaan worden.

Harlingen: mishandeling
Donderdag, om 22.20 uur, werd een 20-jarige inwoner van Harlingen mishandeld aan de Voorstraat. Het slachtoffer liep gezichtsletsel op en ernstige schade aan zijn gebit. Een 20-jarige inwoner van Harlingen had het slachtoffer in het gezicht geslagen en getrapt. De aanleiding voor het incident ligt in de relationele sfeer. Het slachtoffer deed aangifte van mishandeling. De verdachte moet nog gehoord worden. De politie stelt een onderzoek in.