Gemeente Oosterhout

Gerichte controles bij glastuinbouwbedrijven

De Gemeente Oosterhout controleert dit jaar gericht bij glastuinbouwbedrijven. Op projectmatige basis worden alle glastuinbouw bedrijven bezocht. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met het waterschap Brabantse Delta. Indien hier aanleiding toe is zal ook samengewerkt worden met de Algemene inspectiedienst (AID).

Het handhavingsproject wordt uitgevoerd naar aanleiding van de nieuwe wetgeving die sinds 1 april 2002 van kracht is. Dit nieuwe Besluit glastuinbouw is juridisch gebaseerd op de Wet verontreinigde oppervlaktewateren, de Wet milieubeheer en de Bestrijdingsmiddelenwet 1962. Samenwerking op het gebied van oppervlaktewater, bestrijdingsmiddelen en milieuelementen is dan ook wenselijk.

Gezamenlijke aanpak

Met het waterschap Brabantse Delta zijn afspraken gemaakt om in het voorjaar een negental glastuinbouwbedrijven in Oosterhout gezamenlijk te controleren. Op basis van de resultaten hiervan zal worden besloten of de overige glastuinbouwbedrijven ook gezamenlijk gecontroleerd worden. De gemeente Oosterhout en het waterschap Brabantse Delta proberen hiermee te voorkomen dat kort na elkaar controleurs van verschillende instanties op bezoek komen. De gemeente Oosterhout heeft met de AID afgesproken dat er alleen gezamenlijk gecontroleerd wordt als hier aanleiding toe is.

Tijdens de handhaving wordt aandacht besteed aan de registratie van ieder verbruik (logboek) van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen, de vierwekelijkse registratie die op het bedrijf aanwezig moet zijn, het jaarrapport en teeltplan. Daarnaast vindt controle plaats van Bijlage II, gebaseerd op de Wet milieubeheer, en Bijlage III, gebaseerd op de Wet verontreinigde oppervlaktewateren, van het besluit.

Mochten er gebreken geconstateerd worden dan krijgt de eigenaar in principe de mogelijkheid deze gebreken binnen een bepaalde termijn te verhelpen, waarna hercontrole volgt. Voor niet toegelaten bestrijdingsmiddelen, het illegaal lozen van (verontreinigd) afvalwater en andere onomkeerbare constateringen kan door de diverse handhavende instanties direct opgetreden worden. 29/4/2004