CBS

Verkopen detailhandel lager

In februari 2004 heeft de detailhandel 4,9 procent minder omgezet dan in februari vorig jaar. Winkelen is in deze periode 1,1 procent goedkoper geworden; het omzetvolume was 3,8 procent kleiner. Het is de twaalfde maand op rij dat de omzet van de detailhandel lager uitkwam dan in dezelfde maand een jaar eerder, aldus het CBS.

Omzet non-foodwinkels in mineur
De winkels in non-foodartikelen hebben in februari 2004 7,7 procent minder omzet geboekt dan in februari een jaar eerder. De winkels in woninginrichtingartikelen hebben het grootste omzetverlies geboekt, namelijk bijna 14 procent ten opzichte van februari vorig jaar. Ook bij winkels in consumentenelektronica en huishoudelijke artikelen, bij doe-het-zelfwinkels en textielsupermarkten is de omzet lager uitgekomen. Drogisterijen daarentegen hebben in februari bijna 2 procent meer omzet gerealiseerd dan een jaar eerder.

Omzetdaling bij winkels in voedingsmiddelen
In februari 2004 hebben winkels in voedings- en genotmiddelen 0,7 procent minder omzet geboekt dan in februari 2003. Deze daling komt voor rekening van speciaalzaken zoals groentewinkels en slagerijen. Deze winkels hebben in februari 8,5 procent minder omgezet dan een jaar eerder. Supermarkten hebben in februari 1 procent meer omzet behaald dan vorig jaar. De prijzen bij de supermarkten lagen 1,4 procent lager. Deze prijsdaling hangt samen met de prijzenoorlog tussen supermarkten die eind oktober 2003 uitbrak.

Technische toelichting
De totale detailhandelsomzet omvat zowel de door winkels (food en non-food) behaalde omzet als de omzet van de postorderbedrijven en de ambulante handel. Voor het berekenen van de prijsontwikkeling is gebruik gemaakt van consumentenprijsindexcijfers van het CBS. Bij de beoordeling van de maandelijkse omzetverandering moet rekening worden gehouden met het verschil in koopdagen. Zo heeft februari 2004 (schrikkeljaar) een zondag meer dan februari 2003. De cijfers zijn hiervoor niet gecorrigeerd. Tenzij anders vermeld, wordt de ontwikkeling gegeven ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

PB04-054
9 april 2004
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht