Gemeente Alkmaar


Wethouder Kloos van Toerisme opent toeristenseizoen 2004

Alkmaar, 7 april 2004

Wethouder Victor Kloos van Toerisme opent op Goede Vrijdag, 9 april aanstaande, het nieuwe toeristenseizoen. Het Paasweekend is in Alkmaar traditioneel de start van vele activiteiten die erop gericht zijn toeristen een prettig verblijf te bieden in Alkmaar. Wethouder Kloos zal ter gelegenheid van de seizoenstart 's ochtends samen met een kaasdrager en een kaasmeisje blokjes kaas en promotiemateriaal uitdelen in de trein die om 9.22 uur vertrekt van Amsterdam CS, en om 10.06 uur aankomt op station Alkmaar.

Bij deze gelegenheid zal de wethouder ook bekendmaken dat een bezoek aan Alkmaar de populairste activiteit is voor kusttoeristen, bij activiteiten buiten de badplaats. Dat blijkt uit onderzoek dat Toerisme Noord-Holland in 2003 heeft gedaan bij bezoekers in badplaatsen tussen IJmuiden en Callantsoog. De helft van hen heeft Alkmaar bezocht. Dat is een sterke koppositie, want op de tweede plaats staat Amsterdam, dat door eenderde van de ondervraagden wordt genoemd.

Wethouder Kloos is opgetogen over deze grote populariteit: "Dit sluit goed aan bij het toeristisch beleid en biedt mogelijkheden om nog meer kusttoeristen te lokken. Daartoe worden ook in 2004 activiteiten voortgezet. Denk aan het verspreiden van informatie over Alkmaar in de verblijfsplaatsen in de kust, de kinderkaasmarkt, ' not the cheesemarket' en andere activiteiten om bezoekers na de Kaasmarkt langer in de stad te houden. Alkmaar is dus niet alleen een slechtweervoorziening voor kustbezoekers. Ook bij mooie zomers zoals die in 2003 komen zij in grote getale."

Volgens cijfers van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen bezochten vorig jaar in totaal 9,3 miljoen buitenlandse verblijfsgasten Nederland, die 25,8 miljoen nachten hebben doorgebracht. Vergeleken met 2002, toen 9,6 miljoen gasten ons land bezochten, betekent dit een daling van 3%. Duitsers (+4%), Belgen (+12%) en Denen (+26%!) bezochten ons land juist meer in 2003, terwijl Britten (-10%), en intercontinentale gasten juist minder vaak naar Nederland afreisden. Dit betekende dat vooral de hotels minder buitenlandse bezoekers hebben ontvangen (-6%), maar dat de campings en bungalowparken het juist goed deden (+9%). Per saldo profiteert de kuststreek hiervan en dus Alkmaar.

Eerdere onderzoeken naar het toerisme in Alkmaar wezen uit dat een op de acht bezoeken aan de binnenstad van Alkmaar een toeristisch bezoek is. Dit zijn ongeveer 1,1 miljoen mensen uit binnen- en buitenland, waarvan de Nederlandse bezoeker ergens anders woont dan in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal. De toerist is zeer tevreden over de gezellige atmosfeer in Alkmaar, de historische uitstraling, de winkels en de horeca. De toeristische bestedingen worden geschat op minstens 40 miljoen euro. 18% van de omzet in de horeca is afkomstig van toeristen, in de winkels in de binnenstad zijn toeristen goed voor 12% van de omzet. Volgens het laatste onderzoek, dat in mei 2001 werd gepresenteerd door de Hogeschool Inholland, zijn minstens 350 arbeidsplaatsen in de Alkmaarse horeca en detailhandel te danken aan het toerisme, waarvan 275 direct en 75 indirect.

Mede gelet op de vele extra activiteiten vanwege het jubileumjaar Alkmaar 750 jaar die ook aantrekkelijk zijn voor toeristen, rekent wethouder Kloos dit jaar op een stijging van de bezoekersaantallen.

7 april 2004