Ingezonden persbericht


Elektronische Nieuwsbrief van de PvdA-Haarlem

Jaargang 03, nummer 39, vrijdag 9 april 2004
==========

In deze Nieuwsbrief:

Uit de fractie

'Rood voor groen'
Een avondje politieke carrousel in Almere
Verantwoordingsdag
Aan het werk
Column Stan Kaatee: 'Ook mensen zonder perspectief op werk hebben recht op aandacht van de gemeente'

Uit de afdeling

Discussiebijeenkomst Integratiedebat in Haarlem

In het digitale nieuws

Op de agenda

==========

Uit de fractie

'Rood voor groen'
In het afgelopen decennium zijn meerdere bezuinigingen op de onderhoudsbegroting van het opbaar groen doorgevoerd. Daarbij is de kaasschaafmethode meerdere malen toegepast. Dat hielt in dat voor sommige groenelementen een lagere onderhoudsfrequentie werd doorgevoerd. Andere onderdelen van het openbaar groen werden omgebouwd met goedkoper te onderhouden groenelementen. Er is nu geconstateerd dat een zeer laag onderhoudsniveau is bereikt en dus wederom hanteren van de kaasschaaf is niet meer mogelijk is. Structurele en integrale maatregelen zijn nu noodzakelijk. De keuze voor kwaliteitsverbetering wordt versterkt door de conclusies uit de inspraak. De resultaten van deze bijeenkomsten waren helder; namelijk Haarlemmers hebben een hart voor groen en bomen en er wordt unaniem gevraagd om meer onderhoudsgeld.

Het toekomstig groenbeeld bestaat uit een gevarieerde opbouw van gras, bomen, heesters, hagen en beperkte toevoegingen van bloemen. In wijken met een groter groenoppervlak zullen bomen in verharding zoveel mogelijk vermeden worden in groenarme wijken blijven bomen in verharding noodzakelijk. Bij vervanging zullen de actuele plaatselijke omstandigheden bepalend zijn voor de aard en omvang van de herplant. Per wijk moeten er wijkgroenstructuurplannen opgesteld worden in samenspraak met wijkraad en met inspraak van bewoners. PvdA-raadslid Marjan Zoon: 'Ik was ook blij met de gedifferentieerde aanpak die de wethouder ons heeft voorgelegd. Om de motie te kunnen uitvoeren heb ik de wethouder verzocht dekking te zoeken en bij haar collega's en te gaan shoppen voor meer geld bij SO en Civiele werken. Rood voor groen, zoals het in de commissie verwoord is.' De commissie heeft het college de opdracht gegeven om het tekort van E 230.000,-- zelf te gaan dekken. Groenonderhoud zal bij de kadernota een van de speerpunten gaan vormen in de debatten. (Marjan Zoon, ruiter.zoon@hetnet.nl, lid PvdA-fractie Haarlem )

Een avondje politieke carrousel in Almere

politieke markt

Net als in veel andere gemeenten bepalen in Haarlem commissievergaderingen met vaak lange agenda's en maandelijkse gemeenteraadsvergaderingen het lauwe politieke debat in het stadhuis. Vanaf januari werkt de gemeenteraad van Almere anders en aantrekkelijker voor geïnteresseerden in gemeentepolitiek. Daar koos de gemeenteraad voor een andere opzet: de 'politieke markt'. De raad komt nu elke week alleen op donderdag/koopavond bij elkaar en gaat met burgers de politieke markt op om met elkaar besluiten te nemen. Raadsleden Jan Nieuwenburg (PvdA) en Paul Marselje (D66) reisden op 25 maart met raadsgriffier Ben Nijman af naar het nieuwe land om nieuwe raadservaringen op te doen.

eerste indruk positief

Jan Nieuwenburg, PvdA-gemeenteraadslid Haarlem: "Het initiatief van Almere zorgt voor opschudding van de bestaande vergadercultuur van gemeenteraden. Het heeft zondermeer de bedoeling om het raadsdebat te verlevendigen en interessanter te maken voor de stad en de raadsleden zelf Na twee jaar dualisme in de gemeenteraad van Haarlem lukt dat nog steeds niet. Almere geeft een voorbeeld. Volgens mij kan dat op onderdelen gevolgd worden om te doorbreken wat het nu in Haarlem vaak nog is: eindeloze zit in commissies; ongedwongen rond blijven praten met B&W, met de stad op afstand." "Daarnaast wordt de besluitvorming versneld", vervolgt Nieuwenburg. "Door de hogere, wekelijkse vergaderfrequentie van de gemeenteraad hoeft de stad niet lang te wachten op een besluit van het gemeentebestuur. De raad komt wekelijks in verschillende vormen en plenair bijeen. Dan kan het stadse zaken agenderen in een bijeenkomst of direct in de gemeenteraad. Zo kan het actueler, herkenbaarder en slagvaardiger opereren. Ook blijft er voor raadsleden meer tijd over voor contacten met de buitenwacht. Kijk, dat is helemaal winst!"

binnenlopen van raadsleden

Raadsleden lopen donderdagsmiddag aan het einde van de winkelstaat het stadhuis van Almere binnen. Een warme maaltijd staat klaar en ze plannen de komende raadsavond. Al dan niet in fractieverband. Het presidium van de gemeenteraad komt bijeen en bepaalt met de raadsgriffie de agenda van de raadsvergadering voor de week erop. Raadsfracties, het college van B&W en Almeerse samenleving dragen agendapunten aan voor de politieke markt voor zowel deze avond als de week erop.

betrokkenheid van burgers

De gemeenteraad spreekt alleen over agendapunten die burgers aandragen als er 50 handtekeningen van inwoners en/of maatschappelijke organisaties verzameld zijn. De besluitstukken liggen elke week voor en tijdens de politieke markt voor iedereen klaar, en zijn beschikbaar op internet. Per bijeenkomst is er slechts één agendapunt. Daarvan zijn er op deze avond verscheidene tegelijk in verschillende zalen van het stadhuis. Het is snel duidelijk hoe laat en waar een overleg plaatsvindt, of het gaat om informatieverstrekking of een presentatie. Niemand hoeft te wachten, omdat iedereen weet wat er komen gaat. De planning is strak en de burger mag met koffie en thee 'shoppen' van bijeenkomst naar bijeenkomst.

carrousel met een levendige discussie

De carrousel begint om 19 uur. Daarvoor, maar ook tussentijds vindt er overleg plaats tussen burgers en raadsleden. Standpunten worden uitgewisseld op de gangen of in glazen doorzichtige fractiekamers. In vier zalen komen tegelijkertijd raadsleden bijeen, onder voorzitterschap van leden van het presidium van de gemeenteraad. Raadsleden maken zelf de keuze aan welk overleg ze zullen deelnemen. Zonodig worden leden van B&W uitgenodigd om verantwoording af te leggen of de raad te informeren. In elke zaal is er wel een tafel en een publieke tribune. Maar het is geen bezwaar als raadsleden (met naambordjes opgespeld) en bezoekers blijven staan. Improvisatie en redenaarstalent zijn nodig in de carrousel. Geen monologen van papier. Een levendig debat vindt plaats en raadsleden zijn direct aanspreekbaar. Als het nodig is zijn leden van B&W aanwezig en worden aan de tand gevoeld door raadsleden. Ambtenaren voorzien de raad van informatie, maar het politieke debat vindt plaats met leden van B&W. Na elke korte bijeenkomst stelt de voorzitter met de raadsleden vast hoe een agendapunt zal leiden tot besluitpunt.

de stad in het stadhuis

In de Carrousel kan het college van B&W en haar ambtenaren de raad informeren over planontwikkeling of ideeën van het gemeentebestuur. Daarnaast is er elke keer plaats voor een tentoonstelling over een onderwerp dat onder de aandacht van de raad moet komen. Een groep inwoners, een maatschappelijke organisatie of een bedrijf houdt, in overleg met het raadspresidium, een presentatie voor raadsleden en belangstellenden.

de gemeenteraad bijeen

Aan het einde van de avond komt de gemeenteraad na een pauze bijeen in de raadszaal. Besluitvorming vindt niet direct plaats. Raadsleden kunnen zich dan écht nog laten overtuigen door collegae raadsleden. Bij de aanvang is er gelegenheid voor een actueel politiek onderwerp, maar niet meer dan twee op één avond. Het onderwerp kan al in de carrousel aan de orde zijn geweest, maar kan ook door een raadslid worden aangedragen. Als een punt al uitgebreid is bediscussieerd in de carrousel, dan worden alleen korte stemverklaringen gegeven en vindt er geen debat meer in de raad plaats.

meer stad, minder stadhuis

Het gemeentebestuur van Almere had bij de oude werkwijze 80 vergader-dagdelen. Nu bijna 40. Er blijft zo meer tijd over voor de raad om -op overige dagen- de stad in te trekken en bijeenkomsten te bezoeken. Het tempo van de besluitvorming ligt hoger. Door de wekelijkse raadsvergaderingen kan een besluit binnen 2 weken worden genomen, in plaats van 6½ week voor de invoering van dit systeem. De Almeerders zien dus een minder stroperige besluitvorming en weten wanneer dat plaatsvindt: op een en dezelfde levende politieke dag in de week. Uitgerust met laptop is de raad de rest van de week in de stad. (Jan Nieuwenburg, nieuwenburg@haarlemweb.nl, lid PvdA-fractie Haarlem)

Verantwoordingsdag

Op vrijdag 2 april hield de fractie haar jaarlijkse verantwoordingsdag, waarbij dit keer voor een iets andere opzet was gekozen. In de vorm van werkbezoeken werd er gekeken naar de resultaten van het beleid van de afgelopen twee jaar. De fractie ging in gesprek met organisaties over wat er nog verbeterd kan worden en waar er in de komende tijd meer aandacht voor moet komen. De middag begon in de Waarderpolder bij meubelfabriek Schalkwijk waar met het bedrijfsleven werd gesproken over functiemenging, bereikbaarheid en verdringing. In de Thorbeckebuurt lieten buurtbewoners hun nieuwe wijk zien en de middag eindigde in winkelcentrum Schalkwijk, waar veiligheid, parkeren en de relatie onderwijs en arbeidsmarkt aan de orde kwamen. Naast een indruk van hoe theorie in de praktijk uitwerkt gaven deze bezoeken ook weer veel aanknopingspunten om in de komende tijd mee aan de slag te gaan.

De daaropvolgende dag deelde de fractie haar verantwoordingsfolder uit op de Grote Markt, om aan de burgers van Haarlem verantwoording af te leggen.

(Helga Koper, helgakoper@schurer.nl, fractiemedewerker PvdA-Haarlem)

Aan het werk

Het werkbezoek aan de Haarlemse School voor Praktische Vorming Oost-ter-Hout, dat Saskia Noorman vorig jaar november tijdens de landelijke PvdA-VMBO- maakte, heeft zijn vruchten afgeworpen. Tijdens dat bezoek bleek dat de school grote problemen had met het vinden van werk voor haar leerlingen (met een licht verstandelijke handicap). Het private reïntegratie bedrijf dat hen was toegewezen bleek nauwelijks iets in de regio voor elkaar te krijgen. Tot een paar jaar geleden vervulde de school deze rol zelf en dit bleek ook nu weer de oplossing. De Tweede Kamer heeft de minister onder druk gezet om een nieuw reïntegratie-instrument in te voeren: de Individuele Reïntegratie Overeenkomst(IRO). Het is een uitwerking is van het persoongebonden reïntegratie budget, zoals opgenomen in de SUWI-wetten (PvdA-amendement). PvdA Tweede-Kamerlid Noorman heeft tijdens het debat met de minister ervoor gepleit om ook andere bedrijven en instituten, zoals scholen voor praktische vorming als opdrachtgever voor IRO te laten optreden. De minister heeft nu toegezegd dit in de regelgeving aan te passen, en kunnen scholen zoals Oost-ter-Hout zelf de regie (weer) nemen op het aan het werk helpen. Maar ook zorgen voor het begeleiden op het werk van (oud) leerlingen. Zo is de slagingskans om jongeren met een beperking aan het werk te helpen vergroot. (Saskia Noorman-den Uyl, s.noorman@tweedekamer.nl, PvdA Tweede-Kamerlid)

Column Stan Kaatee: 'Ook mensen zonder perspectief op werk hebben recht op aandacht van de gemeente'

Ons nieuwe kabinet heeft een nieuwe wet gemaakt voor de Bijstand. Hierover hebben we in de fractie al diverse malen gesproken en we zijn nog lang niet uitgesproken. Kern van de nieuwe wet is de gedachte dat gemeenten meer moeten doen om mensen uit de bijstand te krijgen en aan het werk. Op zich iets waar uw fractie niet tegen is. We zijn tenslotte een Partij van de Arbeid en niet van de Uitkering. Maar daarvoor zijn natuurlijk wel een paar randvoorwaarden noodzakelijk (o.a. uitzondering voor moeders met jonge kinderen, etc).

Hoe werkt de nieuwe wet? De gemeente krijgt op basis van haar inwoners en economische omstandigheden een bepaald bedrag. Daaruit wordt de gemeente geacht haar bijstandsuitkeringen te kunnen betalen. Als er meer bijstandsgerechtigden zijn, moet de gemeente uit eigen zak bijleggen. Als de gemeenten meer mensen aan het werk weet te krijgen (en dus uit de bijstand) mag de gemeente het verschil houden. Voor Haarlem is dit bedrag E 47 miljoen.

Om de gemeente daadwerkelijk in staat te stellen mensen weer aan het werk te krijgen, krijgt de gemeente E 14 miljoen. Dit bedrag mag zij naar eigen inzicht besteden om mensen weer aan het werk te krijgen. De politieke vraag wordt natuurlijk hoe deze E 14 miljoen zo in te zetten dat we met de E 47 miljoen goed uitkomen. De maatschappelijke vraag is natuurlijk: 'Hoe kunnen we een fatsoenlijk sociaal beleid in onze stad voeren?

Als je zuiver economisch denkt, dan geef je vooral geld voor de mensen met goed perspectief op een baan. Dat helpt de gemeente de uitkeringslasten laag houden. Maar dat betekent ook dat de gemeente de mensen zonder direct perspectief op een baan ook definitief afschrijft. Hier gaat het om bijvoorbeeld van de daklozen of gehandicapten. De fractie vindt dat de gemeente ook moet zorgen voor deze inwoners van onze stad. Dat kan bijvoorbeeld door sociale activeringsprojecten, maar ook op andere manieren. Niet direct economisch verantwoord, maar passend in onze maatschappelijke PvdA-visie. De maatschappij is al veel te veel verhard in de afgelopen jaren. Inzet van geld voor sociale activering betekent minder geld voor reïntegratie, maar wij vinden dat het offer waard. Wij zullen actief bondgenoten gaan zoeken in de gemeenteraad voor deze keuze. Wat vindt u van onze keuze?

(Stan Kaatee, stan.kaatee@xs4all.nl, fractievoorzitter PvdA-Haarlem)

Uit de afdeling

Discussiebijeenkomst Integratiedebat in Haarlem

Op 15 april discussiëren leden en belangstellenden van de PvdA in Haarlem (in Hotel Die Raeckse, Raak 1-3, aanvang 19.30 uur) over het rapport van de projectgroep Integratie en Immigratie. Integratie houdt de gemoederen in en buiten Nederland bezig. Dagelijks kunt u in de media meningen horen over inburgering, gezinshereniging, taalachterstanden, drop-outs, hoofddoekjes, vrouwenbesnijdenis of illegale praktijken in achterstandswijken.

Maar wat vindt de PvdA? Op 2 april is het rapport van de projectgroep Integratie en Immigratie, o.l.v. Schelto Patijn, gespresenteerd. Nu is het woord aan u. De PvdA nodigt zoveel mogelijk leden, niet-leden en maatschappelijke organisaties uit om van gedachten te wisselen over dit rapport. Vooraf wordt door u een aantal stellingen voor het debat geselecteerd om vervolgens de argumenten voor en tegen te wisselen. De bijeenkomst begint om 19.30 uur. Neem vooral ook uw familieleden, buren of vrienden mee !

Als u zich tijdig aanmeldt krijgt u het rapport Integratie en Immigratie toegezonden.

Downloaden kan via: http://pvda.nl/renderer.do/menuId/37298/sf/37298/returnPage/37298/itemId/33589/realItemId/33589/pageId/45641/instanceId/37907/

Wij nodigen u uit hier aan deel te nemen. Het reserveringsnummer van deze bijeenkomst is 5134. De manier waarop u zich kunt aanmelden voor deze bijeenkomst plus een overzicht van alle bijeenkomsten die in dit kader worden georganiseerd vindt u hieronder. U kunt zich aanmelden via de telefonische reserveerlijn: 020-5512295. Voor aanmelding heeft u het reserveringsnummer van deze bijeenkomst nodig. Houd ook uw relatienummer en postcode bij de hand. Introducés zijn van harte welkom!

In het digitale nieuws (Haarlemse PvdA-ers in het nieuws)

Arjen Overbeek, PvdA-raadslid: ''Paperclipdiscussie kost ruim 10 miljoen'', Kabelkrant Haarlem 105, 26 maart 2004, http://www.haarlem105.nl/nwshlem.htm#116575

Fractieverantwoordingsdag: 'PvdA legt verantwoording af', Kabelkrant Haarlem 105, 3 april 2004, http://www.haarlem105.nl/nwshlem.htm#116927

Fractieverantwoordingsdag in: 'MKB wil betere afspraken over veiligheid in Haarlem', Haarlems Dagblad, 5 april 2004, http://www.haarlemsdagblad.nl/Pagina/0,7100,10-1-6456--1925752-1488--,00.html

Jelmer Nieuwenweg, bestuurslid Jonge Socialisten-Haarlem: 'Jelmer wint VARA-Laat pyama', 7 april 2004, http://www.omroep.nl/vara/laat/

==========

Op de agenda

(kijk ook op http://www.haarlem.pvda.nl/pvdahaarlem/agenda.html)


15 april 19.30 uur - Landelijk integratiedebat over het rapport van de commissie Patijn in Hotel/Restaurant Die Reakse
1 mei - Dag van de Arbeid. In Haarlem de landelijke 1 mei-viering van Jonge Socialisten en PvdA. Programma volgt.
1 mei 10.00-11.00 uur - Inloopspreekuur met alle Haarlemse PvdA-raadsleden en statenlid Bert Bruijn op het stadhuis in de PvdA-fractiekamer, ingang groene deur Prinsenhof, achterzijde stadhuis
18 mei 20.00 uur - PvdA thema-avond. Meer info volgt.
5 juni 10.00-11.00 uur - Inloopspreekuur met PvdA-raadslid Marijke Lodeweegs, statenlid Bert Bruijn en Tweede-Kamerlid Saskia Noorman-den Uyl op het stadhuis in de PvdA-fractiekamer, ingang groene deur Prinsenhof, achterzijde stadhuis
3 juli 10.00-11.00 uur - Inloopspreekuur met PvdA-raadslid Marjan Zoon op het stadhuis in de PvdA-fractiekamer, ingang groene deur Prinsenhof, achterzijde stadhuis
4 september 10.00-11.00 uur - Inloopspreekuur met PvdA-raadslid Arjen Overbeek, statenlid Bert Bruijn en Tweede-Kamerlid Saskia Noorman-den Uyl op het stadhuis in de PvdA-fractiekamer, ingang groene deur Prinsenhof, achterzijde stadhuis

vrijdag 23 april 2004 - volgende editie

==========

Emailadressen:
Leden van de fractie en het afdelingsbestuur: http://red.pvda.nl/~haarlem/pvdahaarlem/adressen.html PvdA-gemeenteraadsfractie Haarlem: helgakoper@schurer.nl PvdA-afdeling Haarlem: sayuksel@hotmail.com
PvdA landelijk partijbureau: pvda@pvda.nl

Websites:
Nieuwsbrieven PvdA-fractie: http://red.pvda.nl/~haarlem/pvdahaarlem/nieuwsbrief.html PvdA-Haarlem: http://red.pvda.nl/~haarlem/pvdahaarlem.html Jonge Socialisten, afdeling Haarlem: http://www.js.nl/jshaarlem PvdA Noord-Holland: http://www.gewestnoord-holland.pvda.nl PvdA landelijk: http://www.pvda.nl

De verkiezingsprogramma's van de PvdA:
Haarlem: Betrouwbaar, eerlijk en sociaal; Keuzes voor Haarlem (2002-2006): http://red.pvda.nl/~haarlem/download/verkiezingsprogrammahaarlem02.doc Noord-Holland: Samen sociaal, samen sterker (2003-2007): http://www.gewestnoord-holland.pvda.nl/staten2003/programma/inhoud.htm Verkiezingsprogramma 2002-2006 en verkiezingsmanifest 2003-2007: http://pvda.nl/renderer.do/returnPage/37298/itemId/11491/menuId/37298/pageId/37213/sf/37298/instanceId/37412/

==========
Over de Nieuwsbrief

De PvdA-Nieuwsbrief verschijnt eenmaal per twee weken, in principe op een vrijdag. De Nieuwsbrief bevat de laatste aanvullingen van de Internetpagina's van de PvdA-Haarlem en de PvdA-gemeenteraadsfractie. Deze nieuwsbrief kunt u nalezen op de PvdA-Haarlem-website: http://red.pvda.nl/~haarlem/pvdahaarlem/nieuwsbrief.html Berichten en oproepen voor de Nieuwsbrief kunnen tot donderdag voor 17.00 uur worden aangeboden via: helgakoper@schurer.nl De datum van de volgende Nieuwsbrief staat onder het kopje 'Op de agenda'. ==========

Copyright © 09-04-2004 Partij van de Arbeid - Fractie Haarlem

****************

Disclaimer:
Op grond van de algemeen bekende risico's van e-mail berichtenverkeer die door de verzender niet zijn te beïnvloeden, is alle informatie in dit bericht onder voorbehoud.


---- --