Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Internetpedofiel krijgt celstraf

De Amerikaanse ex-marinier die vorig jaar vijf dagen met de 12-jarige Shevaun Pennington uit Engeland optrok, heeft 4,5 jaar celstraf gekregen. De twee verbleven de eerste paar dagen in Parijs, daarna gingen ze naar Duitsland. De Britse politie ontketende een internationale klopjacht, waaraan detectives uit Frankrijk, Duitsland, Ierland en de Verenigde Staten deelnamen.

De 12-jarige Shevaun Pennington en de 31-jarige Toby Studabaker zouden al een jaar lang contact hebben via internet. Volgens de broer van Studabaker wist de voormalige marinier niet dat Pennington zo jong was. "Ze spraken over een mogelijk huwelijk en het krijgen van kinderen. Dat is de reden dat hij naar Europa ging", aldus broer Leo in een tv-programma. Pennington zou Studabaker hebben verteld dat ze negentien jaar was. Studabaker wist op het moment van de ontmoeting in juli 2003 wel dat zij een jaar of elf, twaalf was.

Pennington is volgens haar ouders een fanatieke internetgebruiker. Ze zou één keer elf uur non-stop hebben geïnternet, vertellen zij. Dagelijks bracht ze vijf tot zes uur per dag online door, zo concludeerde de Amerikaanse federale recherche FBI na bestudering van haar computer.

Na zijn straf in Groot-Brittannië zal Studabaker waarschijnlijk worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. In Groot-Brittannië kon de ex-marinier niet worden aangeklaagd wegens seks met minderjarigen, omdat hij geen Brit is en omdat het vergrijp in Frankrijk plaatsvond.


---


---

Laatst gewijzigd: 09-04-2004