Gemeente Breda

Persberichten

09-04-2004

Sneller bouwen binnen bebouwde kom

De procedure voor bouwplannen die afwijken van het bestemmingsplan binnen de bebouwde kom kan in een aantal situaties zeker twee maanden korter. Burgemeester en wethouders kunnen voortaan voor bouwaanvragen vrijstelling verlenen van het bestemmingsplan zonder de vereiste voorafgaande verklaring van geen bezwaar van de provincie.

Dit is mogelijk, omdat Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant op 9 maart 2004 hebben besloten om de procedures voor bouwplannen binnen de bebouwde kom te verkorten. De gemeente Breda bereidt daarnaast een intern traject voor om de overige bouwinitiatieven die afwijken van bestemmingsplannen ook te stroomlijnen en te verkorten.

De twee maanden verkorting is van toepassing als het gaat om afzonderlijke bouwaanvragen waarbij het college besloten heeft om medewerking te verlenen aan een artikel 19 procedure. Het bestemmingsplan mag niet ouder zijn dan tien jaar. Er mag geen sprake zijn van strijd met het provinciaal of nationaal ruimtelijk beleid en het geldt alleen voor de bebouwde kom van Breda, Prinsenbeek, Bavel, Ulvenhout, Teteringen of Effen. De bouwaanvraag moet bovendien vallen binnen één van de negen categorieën die Gedeputeerde Staten heeft aangewezen.

Breda, 9 april 2004