De Unie


Zorgverzekeraars - Inzet De Unie voor de CAO


9 april 2004 - De Unie wil per 1 januari 2005 een CAO afspreken die o.a. inspeelt op de vele veranderingen van overheidswege. Tot die tijd willen wij een kortlopende CAO afspreken met beperkte wijzigingen.

De overheid is voornemens diverse wijzigingen door te voeren die aanzienlijke invloed hebben op de arbeidsvoorwaarden van werknemers. Deze wijzigingen hebben invloed op bestaande CAO-bepalingen. Van enkele voorgenomen overheidsmaatregelen is nog niet duidelijk welke invloed deze op werknemers gaat hebben. Hier gaat het bijvoorbeeld om voorgestelde verslechtering van vut- en prepensioenregelingen in combinatie met de invoering van een levensloopregeling.

De Unie wil de impact van de overheidsmaatregelen zorgvuldig bestuderen en tijdig de noodzakelijke CAO-wijzigingen afspreken. Op dit moment is het hiervoor te vroeg, omdat de overheidsmaatregelen nog niet allemaal bekend zijn. Aangezien enkele maatregelen op 1januari
2005 in zullen gaan is het te laat om een jaar te wachten met maatregelen. De Unie wil daarom een CAO tot 1 januari 2005, waarin de afspraak staat dat in de tussenliggende periode werkgevers en vakorganisaties gezamenlijk de wijzigingen van de CAO per 1 januari gaan voorbereiden. Op basis van dit voorbereidende werk kan in het najaar onderhandeld worden over een CAO per 1 januari 2005.

Kortom
Het accent ligt op de CAO per 1 januari 2005. Tot die tijd stellen wij een verlenging van de CAO voor met minimale wijzigingen. Dit leidt tot bijgevoegde voorstellen.

Inzet De Unie CAO Zorgverzekeraars 2004

looptijd
Wij stellen een looptijd voor tot 1 januari 2005.

keuzemenu
Wij stellen voor met onmiddellijke ingang de mogelijkheid te bieden aan vakbondsleden om de vakbondscontributie binnen het keuzemenu te voldoen. Door de contributie van het bruto salaris te voldoen ontstaat een netto voordeel voor het vakbondslid.

studieafspraken
Ter voorbereiding op de CAO m.i.v. 1januari 2005 willen wij in een paritaire studiecommissie voorstellen voorbereiden voor aanpassing van de CAO als gevolg van wettelijke wijzigingen. Uitgangspunt hierbij is dat de arbeidsvoorwaarde in de CAO minimaal van gelijk niveau blijft. Het gaat om de volgende wettelijke wijzigingen:
* Tweede ziektejaar

* WAO

* Kinderopvang

* Levensloop/VUT Pensioen

* Reiskostenvergoeding

Voorbehoud
De Unie houdt zich het recht voor aanvullende voorstellen te doen. Deze voorstellen zijn gebaseerd op het uitblijven van verslechteringsvoorstellen van werkgevers.

Langere looptijd
Indien de looptijd de datum van 1 januari 2005 overschrijdt, dan zal De Unie met een aangepaste voorstellenbrief komen. Deze voorstellen voorzien in ieder geval in een structurele loonsverhoging. Daarnaast willen wij dan afspraken maken over aanpassing van CAO-artikelen a.g.v. eerdergenoemde wettelijke wijzigingen.

Uw instemming?
Graag vernemen wij uw instemming met de voorgestelde insteek van de onderhandelingen. Wij verzoeken u bijgevoegd reactieformulier aan ons te zenden, of uw reactie te mailen aan lei-g@unie.nl. De reacties worden vervolgens besproken door de kaderleden van De Unie in het bedrijfsgroepbestuur Zorgverzekeraars. Deze kaderleden stellen vervolgens de voorstellenbrief vast. Op 26 april zal met werkgevers onderhandeld worden.

Gerwin van der Lei
Bestuurder

Downloads
Zorgverzekeraars - Reactiefor..

vrijdag, 9 april 2004