Time : 2:05:12 PM
Date : Friday, April 09, 2004
Sender Name: Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging (K VIV)

Ontslagen bij Sony leggen kenniseconomie op de pijnbank

In één klap verliezen 110 ingenieurs actief in een ontwikkelingsomgeving hun werk bij Sony Europe in Zaventem. Het zoveelste bericht over herstructureringen en het daarmee gepaard gaande banenverlies. De overheid wil graag positieve tewerkstellingscijfers op het voorplan brengen maar de signalen uit de bedrijfswereld schetsen een ander beeld van de realiteit. Om de economische toekomst van Vlaanderen veilig te stellen, erkent de overheid het belang van een aansluiting op de kenniseconomie. Zo moet Vlaanderen hier een absolute koploper in worden en daardoor de nodige garanties inbouwen voor meer jobs in de toekomst. Maar wat is onze economie hiermee als de marktspelers, en zeker deze met een beslissingscentrum in het buitenland, doof blijven door de initiatieven vanuit de overheid?

Dreigt Vlaanderen de aansluiting op de kenniseconomie te missen, met alle gevolgen vandien? De Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging (K VIV) reikt met haar memorandum "Vlaanderen 2016, hét Mekka van de kenniswerker" concrete actiepunten aan om deze impasse te helpen doorbreken.

Een van de belangrijkste uitgangspunten is dat Vlaanderen een échte stimulerende omgeving moet worden voor innovatie. De ingenieurs die nu getroffen worden waren allemaal betrokken bij de ontwikkelingsactiviteiten van Sony. Er is dus nog heel wat werk aan de winkel. Uit een enquête van de K VIV over "Ingenieurs en Innovatie" blijkt duidelijk dat ingenieurs een groot belang hechten aan het innovatieaspect van hun werk, maar dat ze ondervinden dat er te weinig tijd is voor een concrete invulling ervan. Maar liefst 46% van de respondenten haalde deze factor als voornaamste hinderpaal voor innovatie aan. Andere belemmeringen zijn eerder bedrijfsgebonden (onduidelijke bedrijfsstrategie, te weinig financiële erkenning voor innovatoren) of gekoppeld aan externe factoren zoals te veel regelgeving of een gebrek aan overheidssteun. Een tekort aan menselijk potentieel is er niet maar dit wordt vooralsnog onvoldoende benut.

Een ander heikel punt dat de K VIV aanhaalt is het ondernemingsonvriendelijke klimaat waar Vlaanderen mee moet afrekenen. Dit blijkt nog maar eens uit het gegeven dat de ontwikkelingsactiviteiten van Sony volgens de berichtgeving gebundeld worden in Engeland en Spanje. In Vlaanderen zijn de directe investeringen sinds het eind van de jaren '80 gestagneerd in verhouding tot het BBP. Komt dit door de veelvuldige en steeds maar wijzigende overheidsreglementering? Zijn de administratieve drempels om ondernemingen te starten en te leiden te hoog? Worden kandidaat investeerders onvoldoende goed begeleid? De K VIV denkt van wel. Nodige voorwaarden voor het aantrekken van investeerders worden door de Vlaamse overheid onvoldoende ingevuld. Vlaanderen dient verder te gaan in het analyseren van haar economisch toekomstpotentieel. We hebben nood aan een goede mix van startende en groeiende ondernemingen enerzijds en gevestigde waarden anderzijds, die actief zijn in groeiende markten met een hoge toegevoegde waarde én die economische activiteiten ontplooien voor alle opleidingsniveaus. Hoe creatief spelen onze ondernemingen in op de uitdagingen van een globale kenniseconomie? Welke economische activiteiten zijn op termijn nog mogelijk en nodig in Vlaanderen? Over welke kennisdomeinen moet Vlaanderen beschikken om hierin economisch actief te worden en te blijven?

Allemaal vragen die dringend een antwoord verdienen willen we ons welvaartspeil veilig stellen voor de komende generaties.

Meer weten?
Saskia Poppelier, communicatieverantwoordelijke K VIV tel.: 03-260 08 53
e-mail: saskia.poppelier@kviv.be
www.kviv.be
K VIV-Memorandum "Vlaanderen 2016, hét Mekka van de kenniswerker", www.kviv.be/toekomstvlaanderen
K VIV-enquête Ingenieurs en Innovatie: meer resultaten op www.kviv.be/KVIVNieuws/snel2.html

Over de K VIV:
De K VIV werd opgericht in 1928 en verenigt meer dan 11.000 universitair ingenieurs. In de loop der jaren is de K VIV uitgegroeid tot een stevig gestructureerde en steeds actievere vereniging die nu ook op Europees vlak een voortrekkersrol speelt. De K VIV is erkend als de Vlaamse vertegenwoordiger van bio- en burgerlijk ingenieurs. De werking steunt op de belangeloze inzet van een duizendtal leden die borg staan voor voortdurende vernieuwing, creativiteit en kwaliteit. Ze kunnen daarbij rekenen op een vast secretariaat van 26 medewerkers.

URL: http://www.kviv.be http://www.kviv.be/toekomstvlaanderen
http://www.kviv.be/KVIVNieuws/snel2.html