Ingezonden persbericht


Persbericht 9 april 2004

Marek van der Jagt schrijft essay voor de Maand van de Filosofie 2005

Marek van der Jagt zal het essay voor de Maand van de Filosofie in april 2005 schrijven. Hij volgt daarmee Connie Palmen op, die voor de huidige Maand van de Filosofie het essay Iets wat niet bloeden kan schreef. April is traditiegetrouw de Maand van de Filosofie.

Marek van der Jagt baarde in 2000 opzien met de roman De geschiedenis van mijn kaalheid. Twee jaar later publiceerde hij de roman Gstaad 95-98. Marek van der Jagt schrijft elke maand een column in Filosofie Magazine onder de titel "Carte Blanche".

Marek van der Jagt is het alter ego van Arnon Grunberg (Amsterdam 1971), die in 1994 debuteerde met de roman Blauwe maandagen. Ook schreef hij onder andere de romans Figuranten (1997), Fantoompijn (AKO-literatuurprijs 2000) en De asielzoeker (2003).

Enkele jaren geleden begaf Grunberg zich op filosofisch gebied met De mensheid zij geprezen - Lof der zotheid 2001, een variant op het bekende werk van Erasmus uit 1509. In dit boek laat Grunberg een mens aan het woord die een loflied zingt op zijn soortgenoten en ze in bescherming neemt tegen de azijnpissers die met hun zogenaamd onsterfelijke werken in de getuigenbank zitten en aanklagen. Voor De mensheid zij geprezen ontving Grunberg de Gouden Uil 2002.

Arnon Grunberg zal in april 2005 de Maand van de Filosofie openen en hoofdgast zijn op de Nacht van de Filosofie.

Grunbergs filosofische essay zal het vierde zijn dat door de Stichting Maand van de Filosofie wordt uitgegeven. Tijdens de eerste Maand van de Filosofie in 2002 verscheen een essay geschreven door Patricia de Martelaere, getiteld: Wat blijft? En in april 2003 verscheen van de hand van Hans Achterhuis het essay Werelden van tijd.

April is de Maand van de Filosofie
Voor de vele activiteiten deze maand zie de agenda op de website Zaterdag 17 april - Dag van de Filosofie in Tilburg Zaterdag 24 en zondag 25 april - Slotmanifestatie in Leusden

www.maandvandefilosofie.nl

020-5310986, info@maandvandefilosofie.nl


---- --