Ministerie van Defensie




---


---

Nederlandse Apache-helikopters mogelijk beschoten boven Afghanistan

9-4-2004 13:59:00

Twee Nederlandse Apache-helikopters van 1 NL Helodet Afghanistan zijn donderdag 8 april in de vroege avond mogelijk beschoten. De helikopters voerden een verkennings- en trainingsmissie uit boven het operatiegebied van Kaboel en omgeving. De vliegers braken hun missie af en keerden veilig en zonder schade terug. Momenteel wordt een onderzoek gehouden.

Het luchtmachtdetachement is sinds afgelopen weekeinde operationeel. Sindsdien zijn enkele tientallen missies gevlogen voor de internationale stabilisatiemacht in Afghanistan.

De Koninklijke Luchtmacht heeft zes Apaches en 135 militairen naar Afghanistan gestuurd. Het helikopterdetachement wordt gedurende zes maanden ingezet voor de International Security and Assistance Force (ISAF) en staat onder leiding van luitenant-kolonel Onno Eichelsheim. De helikopters zijn gestationeerd op de internationale luchthaven van Kaboel.

Het helikopterdetachement levert een bijdrage aan de stabiliteit en veiligheid in met name Kaboel en omgeving. Het kabinet besloot eind januari tot de Nederlandse militaire bijdrage aan de VN-gemandateerde en door de NAVO geleide missie in Afghanistan. De missie dient ter ondersteuning van het proces van verzoening en wederopbouw in het land.