De Unie


Beveiligingsbranche gaat ziekteverzuim en WAO-instroom indammen

9 april 2004 - Op 26 maart jl. is een intentieverklaring ondertekend om te komen tot een arboplusconvenant voor de beveiligingsbranche. Dit convenant, dat uiterlijk 1 oktober 2004 zal worden afgesloten, moet voorzien in goede afspraken over het structureel verminderen van ziekteverzuim en WAO-instroom in de branche.

Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de werkgevers (de Vereniging van Particuliere Beveiligingsorganisaties) en de werknemers (FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie) hebben met de ondertekening formeel het voornemen uitgesproken om te komen tot een convenant. De doelstellingen daarvan zijn om te zorgen voor een betere verzuimpreventie en daarnaast het terugdringen van het ziekteverzuim en instroom in de WAO met tenminste 20% (t.o.v. 2002/2003). De maatregelen en instrumenten die deze doelstellingen moeten gaan realiseren zullen worden omschreven in een Plan van Aanpak als bijlage bij het convenant.

Het arboplusconvenant
Een belangrijke eerste stap in de totstandkoming van het arboplusconvenant vormt nu het uitvoeren van onderzoek naar de omvang, aard, risicogroepen en oorzaken van het kort en langdurig ziekteverzuim in de branche. Speciale aandachtsgebieden daarbij zijn werkdruk, onveiligheid en agressie op de werkvloer. Om een goed beeld te krijgen van de huidige situatie in de branche worden de komende twee maanden drieduizend beveiligers in uiteenlopende functies gevraagd om hun medewerking aan dit onderzoek te verlenen.

De Unie onderstreept het belang van het Arbo-convenant De Unie maakt zich hard voor het verbeteren van de arbeidsomstandigheden van haar leden, ook in de beveiligingsbranche! De Unie onderstreept daarom het belang van het Arbo-convenant, dat zij mede heeft ondertekend. De Unie gaat ervanuit dat iedereen zijn of haar optimale medewerking zal verlenen aan het tot stand brengen en het uitvoeren van dit convenant.

Meer informatie over convenanten, inclusief de intentieverklaring voor de beveiligingsbranche, kunt u vinden op de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: www.arboconvenanten.szw.nl

Suat Koetloe
Bestuurder

vrijdag, 9 april 2004