Provincie Limburg

Intrekken overbodige milieuvergunningen levert veehouders geld op Dubbelslag Provincie: opschonen milieuvergunningen en actualisatie

bestemmingsplannen

Agrarische bedrijven die een overbodig geworden milieuvergunning voor intensieve veehouderij laten intrekken, kunnen hiervoor 1.000,- subsidie ontvangen. Diezelfde bijdrage is er ook voor de gemeente die hieraan meewerkt. De subsidie maakt onderdeel uit van een dubbelslag van de Provincie: vóór het eind van dit jaar een groot aantal overbodig geworden milieuvergunningen van voormalige intensieve veehouderijen laten intrekken en tegelijk de bestemmingsplannen van gemeenten in overeenstemming brengen met de nieuwe plannen voor het Limburgse platteland.

De Provincie Limburg heeft het initiatief genomen voor een actualisatie van milieuvergunningen en bestemmingsplannen. De kern van dit project ARIBA (Agrarische Regelingen In Bestemmings¬plannen Aanpassen) is, dat de betreffende vergunningen en bestemmingen weer in overeenstemming worden gebracht met onder meer het Reconstructieplan voor Noord- en Midden-Limburg en met het Plan van Aanpak Vitaal Platteland Zuid-Limburg. Via de regeling ARIBA kunnen bedrijven die nu nog een milieuvergunning hebben voor intensieve veehouderij maar daar geen gebruik van (willen) maken, deze vergunning laten intrekken. Om dit te bevorderen verlenen GS hiervoor een subsidie van 1.000,- voor zowel de agrariër die een niet meer benodigde vergunning laat intrekken als voor de gemeente.

Bestemmingsplannen herzien
De Provincie zal met ondersteuning door een of meerdere adviesbureaus in overleg met gemeenten partiële herzieningen van bestemmingsplannen voor de buitengebieden voorbereiden en telkens de gemeente een behandelrijp voorstel aanbieden, waarin rekening is gehouden met:
* de voorbereiding van een bestemmingsplanwijziging voor bedrijven waarvan de milieuvergunning is ingetrokken;
* de implementatie van de sinds september 2003 van kracht zijnde regeling Bedrijfskavel Op Maat plus (BOM+) in de bestemmingsplannen buitengebied;

* de doorwerking van de zonering intensieve veehouderij uit het Reconstructieplan in het bestemmingsplan buitengebied (Noord- en Midden-Limburg). Voor Zuid-Limburg zal zonodig nieuwvestiging van intensieve veehouderijbedrijven, inclusief omschakeling, in het bestemmingsplan worden opgenomen.

De Provincie richt dit hele proces zo in, dat het voor het einde van dit jaar kan worden afgerond. Van de kant van gemeenten vraagt de Provincie dan ook om tijdige medewerking bij het intrekken van milieuvergunningen, omdat die vervolgens nog moeten worden meegenomen in de wijzigingen van bestemmingsplannen.

Subsidieregeling
In Noord- en Midden-Limburg geldt de subsidieregeling voor het intrekken van milieuvergunningen voor intensieve veehouderijbedrijven in de extensiveringsgebieden en op vrijwillige basis voor bedrijven in de verwevingsgebieden.
Naar schatting gaat het in de extensiveringsgebieden in Noord- en Midden-Limburg om maximaal 150 bedrijven die geen gebruik meer maken van deze vergunning. Verder krijgen in de verwevingsgebieden nog maximaal 100 bedrijven de gelegenheid om op vrijwillige basis hun vergunning te laten intrekken. Voor deze aanvragen geldt Wie het eerst komt,
In Zuid-Limburg zijn nog ongeveer 30 bedrijven actief als intensieve veehouderij, terwijl zon 100 bedrijven een milieuvergunning hiervoor hebben. De regeling geldt hier voor alle bedrijven. De Provincie zal verder in overleg met gemeenten partiële herzieningen van bestemmings¬plannen voor de buitengebieden (laten) voorbereiden en telkens de gemeente een behandelrijp voorstel aanbieden. De Provincie wil het hele proces voor het einde van dit jaar afronden.

De regeling en het aanvraagformulier is te vinden op www.limburg.nl, klik op Beleidsvoering ruimte en groen ruimte ARIBA.

9-4-2004 14:34